sunnuntai 15. maaliskuuta 2009

Urkin kanssa seurustelua

Marraskuun 1.päivänä 1977 Helsingin juna tipautti Urkin salonkivaunun Kiteen aseman sivuraiteelle. Siinä ukko otti vielä nokoset, ja oli kohta valmis kättelemään isäntiään pikkupakkasessa. Tässä paiskaan pressalle kättä ja yllyttelen:"Lähepäs Urkki tuonne Kievariin, särpäistään siellä vaikka aamutsajut". Ei pelottanut, kun turvamiehet varmistelivat selustaa!
Topi Lipsanen seuraa takana, mitenkä nuori manttelinperijä protollasta selviää. Vain osa Topin otsaa ja silmälasin sankaa on mahtunut kuvaan.
Käynti Keski-Karjalassa oli osa vuoden 1978 presidentinvaalikampanjaa. Pesti virkaan tuli, mutta kausi jäi kesken, kun terveys petti syksyllä 1981. Kiteen tapamisessa ajatus oli vielä terävä kuin partaveitsi. Sain lounaspöydässä vastattavakseni UKK:n huolestuneen kysymyksen: "Karkaako täältäkin paljon nuorta työvoimaa Ruotsiin?" Lohduttelin: "Eipä noita ihmeemmin, minkä nyt serkkupoika sorvariksi Skooneen ja muutamia metsureita naapurikylästä hakkuille Taalainmaalla"


Topi Lipsanen kertoo tässä UKK:lle unestaan: Viime yönä sen näin. "Tasavallan Presidentti oli syksyllä 1978 vihkimässä Kiteen Suorlahdella uutta Plan-Sellin sahaa".

Siihen Kekkonen: "Huomaan täällä osattavan nähdä tarkoituksenmukaisia unia!"

Maaherra Timosta naurattaa, hymyä löytyy Urkiltakin. Itsekin tuota maireana katselen maanisän oikealla puolella.
Kansliapäällikkö Juhani Perttunen kurkkaa reunalta, kun haluaa rekisteröidä pressan reaktiot.

Murua pannaan tuulensuojaan. Reino Karpola on smooltolkilla Perttusen kanssa. Etualalla osittain selin, istuu silloinen Kesälahden kunnanjohtaja Olavi Saarelainen. Itse muhoilen herraseuraan pääsyäni. Urkki keskittyy kuuntelemaan. Ja maaherran iloluontoisuus se vain jatkuu eivätkä fiilikset petä! Tarjoilijana toimii Seija Holopainen, alkuaan Kiteenlahden Havukaisia, Alatuvan-Heikin tytär. Lipsas-Topi punoo juonia Rääkkylän silloisen valtuuston puheenjohtaja Osmo Hirvosen kanssa. Seuraava kaluunamies taitaa olla adjutantti Lasse Wächter, vai muistaako joku paremmin? Mikäpä tuota nyt vaarina on muistellessa, kun kaksi vuotta, 1977-1979, itsekin sain herrana olla!

3 kommenttia:

  1. Hyvä Pekka, oikein valaisevia historiajuttuja sinulta. Varmasti 1970-80 luvuilta sinulla riittää muisteltavaa.

    Hyvää jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
  2. Todella mielenkiintoisia muistelmia, joita kannattaa aina nostaa esille.

    TeppoM.

    VastaaPoista