sunnuntai 15. maaliskuuta 2009

Perinne velvoittaa, nostalgisia kuvia


Perinnepäivien tarjontaan on parin viimeisen kesän aikana kuulunut teroituspalvelukin. Kuvassa "appiveli" Reino Toropainen Säynejärveltä teroittelee, tässä kylläkin omatoimisesti, puukkoaan. Hupihengessä innovoitu tahko syntyi kierrätysmateriaaleista keväällä 2007. Jotakin käyttöä piti keksiä 10hv:n Bernardille, jonka pelastin Ylämaalla olleesta navetan heinäsuulista edellisenä suvena. Magneetossa oli heikonlainen kipinä, mutta masinisti Kalle Hurskainen taikoi paremmat. Nyt ovat kuin ketunhäntiä, uskokaa tai älkää. Ja kyllä tuolla voimalla juuri ja juuri vesitahko pyörii!

Kyllä se niin oli, että "Rojaalin" kuka alleen sai, vyöruusuista ei ollut puute. Tämäkin ajokki tuo 50-luvun mieleen. Hyvin pärjäsi Puch-merkilläkin. Varsinkin jos siinä oli akantappovarusteet, sivuvaunu. Taka-alalla sellaisella Itävallan tuotteella kaartaa paikalle Esko Tarkkonen Loukunvaarasta. Pelkääjän paikalla istuu oma kattilanhoitaja.

Piikkilangankiristäjillä sitä Suomea rakennettiin 1950-luvulla. Pikku-Valmet oli ensimmäinen suomalainen traktori, joka oli todellisessa suurtuotannossa. Kehitys kehittyi niin, että merkki hallitsee nykyään ykkösenä Pohjoismaissa.

Puhoksessa henkii perinne. Tältä se näytti "Kerlanterinkin" porilainen kesällä 1930. Takana on perusväri, mutta etualalla fiilistellään keltaisena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti