lauantai 9. maaliskuuta 2013

Neljän vuoden blogihistoriaa

Hieman yli neljä vuotta siten, tarkasti 3.3.2009, kirjoitin ensimmäisen blogini otsikon Pajapellon nurkasta-alle. Kimmoke asiaan tuli silloin äsken perustetun verkkolehden Keski-Karjalan Neloset-puuhamiehiltä. Aikaisemmin tutut Esa A. Luukkainen ja Erkki Jormanainen asiaan yllyttelivät ja samalla avasivat itselleni näkymän täysin uuteen maailmaan blogikirjoittajien parissa. Sitä ennen hädin tuskin tiesin, mitä sanat blogi tai bloggaaja ylipäätään tarkoittivat.

Alkuun innostus oli suuri, maaliskuussa 2009 syntyi kymmenlukuinen määrä juttuja, patoutunutta tarvetta kerrontaan oli siis ollut uinumassa. Nykyisin blogikirjoituksia syntyy enää harvakseltaan, hyvä jos keskiarvo on hieman enemmän, kuin yksi kerta kuukaudessa. Oma blogi on antanut mahdollisuuden hyödyntää eläkevuosina virinnyttä valokuvausharrastusta. Monilta matkoilta ja retkiltä kertynyttä kuva-aineistoa on päätynyt elävöittämään blogikirjoituksia.

Monilla blogisteilla on kymmenittäin rekisteröityneitä seuraajia. Ilmiö perustuu suurelta osin vastavuoroisuuteen: Puolin ja toisin kommentoidaan toistensa kirjoituksia, jopa monin kymmenin kommentein yhtä kirjoitusta kohti. Itselläni kun tuo sarka on jäänyt kesannolle, kommentteja on ollut vähän. Lukijoita sen sijaan on ollut ilahduttavasti. Siksi tässä muutamia tilastolukuja:

Kokonaismäärä katseluissa on tällä hetkellä hieman yli luvun 32.000. Lukijoitten tilasto kertoo katseluluvuista, että suomalaisia tuosta joukosta on tilanteessa 9.3.2013 29.817. Jenkeistä katseluja on 1079, Venäjältä 405, Ruotsista 188, Virosta 155, Saksasta 145, Ranskasta 100, Espanjasta 65, Britanniasta 62 ja Kanadasta 59. Lyhyemmissä tilastoissa ovat olleet mukana mm. Italia, Bulgaria, Valko-Venäjä, Ukraina, Balkanin pienet valtiot, Etelä-Amerikka ja Afrikan valtiot, kuten Kenia ja Etiopia. Myös australialaiset ja Uuden-Seelannin lukijat ovat joskus sivut löytäneet. Kokonaisuutena tilastointitapa sisältää myös virheen, sillä se ottaa luvussa  huomioon vain sen kirjoituksen, joka ensimmäiseksi kullakin lukukerralla avataan. Tavallisesti kävijä kuitenkin samalla kertaa silmäilee useampia blogitekstejä. Sillä perusteella on pääteltävissä, että luettuja kirjoituksia lukijamääränä on tilastoituneita huomattavastikin enemmän.

Palautetta tulee harvakseen: eräs ranskalainen, 42-vuotiaaksi itsensä kertonut daami, lähestyi jopa sähköpostilla pari vuotta sitten ja esitti lähempää tuttavuutta perustellen: "kirjoitustesi perusteella uskon, ettet ole paha ihminen"! Helppo moinen tunnustus oli sillä tuntemuksella antaa, jos kaikki perustui kääntäjän avulla tehtyyn Pajapellon ukon kirjoitusten arviointiin.

Kiteenlahti-kirjan tiimoilta olleissa yhteyksissä monet Etelä-Suomessa nykyään asuvat entiset kiteeläiset antoivat rohkaisevaa palautetta kertoessaan olevansa Pajapellon nurkasta-blogin aktiivisia lukijoita ja sanoivat välittäneensä linkkiä sivuille omien tuttaviensa tietoon. Ehkäpä puuhaa siksi kannattaa edelleenkin jatkaa!

Monet kirjoitukset ovat painuneet pienen historiansa hämärään, mutta muutamat löydetään uudelleen ja uudelleen. Siksi liitän alle kymmenen-kärjessä listauksen. Vielä seuraavatkin kymmenen suosituinta ovat melko usein lukijatilastoissa esillä, mutta tässä kärki:

1239
962
814
4.7.2009, 1 kommentti
532
356
317
283
269
233
Vanhempaa ja uudempaa katseltavaa tekniikan parissa...  Tämä tarina, 5.8.2012 Puhoksesta, on koonnut kaikkiaan  222 lukijaa  ja sai kolme kommenttia.       
Jokainen ylle listattu blogin nimi toimii myös linkkinä, jota klikkaamalla voi halutessaan käydä vilkaisemassa suosituiksi nousseita kirjoituksia.


2 kommenttia:

 1. Pekka

  pistin kirjastasi sen oman ossuuteni tuonne:
  http://hikkaj.blogit.kauppalehti.fi/blog/29638/kiemuroista-kotia-kohti

  ei haitanne?

  Ei siula oo kuvaa niistä kiemuroista jotka alakaa kun järvi loppuu ja alakaa Ylä-Timolan rinteet näkyä - siinä avautui eka kylänkahtomisreissulla komia näky! Suorastaan seisauttava.

  VastaaPoista
 2. mukavia luettaviahan nämä sinun kirjoitukset ovat olleet, vaikka ei tulekaan niitä kommentoitua. Terveisin Rape

  VastaaPoista