sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Mummoille kyytiä!


 
   Kiteen vanhuksille on luvassa uutta kotiseutuoppia, ehkä tyyliin sopien vieläpä veteraanibussilla?

Tuloshakuinen kiteeläinen kunnallishallinto on saanut uuden haasteen: Rääkkylässä ja Tohmajärvellä toimiva Attendo Oy aikoo kaapata kaikki Mehiläiselle jo annetut mummit ja ukkelit itselleen. Siitä vain mummot kyytiin ja kohti uusia näköaloja Tohmajärven vaaroille ja Rääkkylän saaristokunnan maisemiin! Jääköhän Mehiläisen uudenkarhea Arppentien vanhustenkoti peräti tyhjilleen? Niinhän siinä käy, mikäli muistetaan vanhaa talousohjetta: "markka on paras konsulentti"!
      Ei ole kuin muutama vuosi siitä, kun Mehiläisen silloinen tytäryhtiö Carema Oy teki euroopanennätyksen isokokoisen hoitoyksikön panemisesta maantasalle perjantai-illasta sunnuntai-iltaan kestäneellä ajanjaksolla. Arppen vanhainkodin paikka oli seuraavana maanantaina kuin luomispäivän aamuna, vailla ristissä olevaa tikkuakaan! Hädintuskin ennätti tohmajärveläisen rakennusliikkeen entinen mestari vilkaisten todeta, ettei ennen ole noin kovaa ja hulppeaa rakennusta sileäksi pantu. Mutta senhän me kiteeläisinä "tiedämme", ettei Tohmajärven mies oikeasti millään pystynyt tuota arviota tekemään.
     Siitäkään ei ole puolta vuotta, kun omat asiantuntijamme todistivat juuri poispuretun terveysaseman olleen täysin toivoton kohde minkäänlaiseen remonttiin. Olihan sinne puolentoista metrin syvyyteen anturankupeelle unohtunut moniakin betonilaudoituksesta peräisin olleita puunkappaleita. Tokihan sen uskoimme! Jos niin oli vanhainkodinkin osalta, sen puretuista perustuksista ei kuitenkaan liene löytynyt metallilieriötä, jossa määrättiin uuden rakennuksen toteuttajaksi monikansallisesti omistettu pörssiyhtiö?
     Attendo lupaa ottaa kaikki Kiteeltä liikenevät vanhukset hoiviinsa ja tekee sen 25 euroa päätä kohti halvemmalla vuorokausimaksulla, kuin on aikaisemmin sovittu Mehiläinen-konsernin kanssa. Vajaan kansakoulun opinnoilla saavutettu laskutaito antaa 90:n hoidettavan pohjalta räknäten summittaisena tuloksena reilusti yli 800.000 euron vuosisäästön, siis jos luovutamme seniorikiteeläiset Attendon hoivan piiriin. Onhan se miltei pieni lottovoitto talousahdingossa olevalle kaupungille.
     Kaiketi tästä kaikesta, lähivuosien jokseenkin varmana uutena hoidokkina, pitäisi osata itsekin iloita. Johan Rääkkylä taidettiin palkitakin mummokunta-imagostaan ja Tohmajärvellä on meille ikävieraille varmasti paljonkin sellaista tarjottavaa, jota näiltä kotikunnailta ei löydy. Ei kuulu Attendolla olevan vielä tarpeellisia hoitopaikkoja kaikille kiteeläisasiakkaille, mutta Mehiläisen antaman referenssin perusteella hyvin uskomme, että kyllä hekin muutamassa kuukaudessa puhaltavat upeat vanhustentilat pystyyn!
     Kiteen nykyiset päättäjät saavat nyt kunnolla kynsiä korvallisiaan. Sellainenkin saattaa pukkautua mieleen, että jos entinen vanhainkoti olikin purettava, uuden olisi voinut rakentaa ihan omiin nimiin. Olisi siinä tapauksessa ollut hyvä käydä näitä kilpailutuksia: Puhtaalle pöydälle voisi aina sopimusjakson päättyessä pyytää uudet tarjoukset ja sille joka parhaan paketin tarjosi, voisi antaa avaimet ja sanoa: siinähän ne on tilat, hoidelkaa homma! Vai pitäisikö Attendon nyt  ensihätään "tekeytyä" ostajaksi ja mennä ison rahatullon kanssa Mehiläisen konttuuriin?
     Vieraan ”vyötettäviksi” joutuneille ihmisille meillä olivat pitkään toimintamallina pahamaineiset ihmisauksuunit. 2000-luvun avainsana on tehokkuus: Kiteelläkin neuvotellaan ”erästä”, jonka samanaikaiseen siirtämiseen tarvittaisiin kaksi kohtalaisen suurta bussia.
 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti