sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Kiteenlahden koulun oppilaskokoontuminen 6.8.2017


 
Kiteenlahden kyläkoulun toiminta alkoi syksyllä 1905. Opettajaksi tuli edellisenä keväänä Sortavalan seminaarista valmistunut Eemil Aleksanteri Nikkonen. Toiseksi opettajaksi samaan aikaan aloittaneeseen pienten kouluun tuli hänen puolisonsa Viola. Koulu ennätti ennen sulkemistaan keväällä 2006 toimia kaikkiaan 101 vuotta. Kun oppilaita kylässä oli takavuosina paljon, 1950-luvulta aina 1970-luvun loppuvuosiin kylä oli jaettu kahteen koulupiiriin. Toinen koulunpitopaikka oli seurojentalo. Tosin loppuvuosina se oli jälleen osana alkuperäistä Kiteenlahden koulupiiriä. Kuvaan koulu on tallennettu vuonna 2011. Vanha koulurakennus on oikealla ja vuonna 1987 valmistunut lisärakennus vasemmalla.
 
Kesällä 2016 järjestimme seurojentalolla tanssit vanhaan malliin. Tapahtuma onnistui ja sali täyttyi yleisöstä. Jatkoa toivottiin, mutta uutena ideana nousi esiin myös kylän entisten koululaisten yhteinen muistelutapahtuma. Se ei kuitenkaan olisi varsinainen luokkakokous tiettyjen vuosien oppilaille.
    Kutsumme siis kaikkia halukkaita mukaan. Valittu ajankohta on sunnuntai 6. päivä elokuuta ensi kesänä. Olemme suunnitelleet miltei koko päivän mittaista yhdessäoloa. Jos ilmoittautujat niin haluavat, voisimme alkajaisiksi tehdä kylää kattavan kiertoajelun bussilla. Mukaan voisi lähteä omillakin autoilla, jos kaikki eivät yhteen linjuriin mahtuisi.
    Puoliltapäivin ohjelmassa olisi rantakala. Se tarjottaisiin mahdollisesti Partalassa  Muholankosken kupeella. Siellä on tilaa vanhassa kivinavetassa ja keittomahdollisuudet viereisessä katetussa ulkotilassa. Mikäli sää asettaisi esteitä Partalassa ruokailulle, toinen vaihtoehto on seurojentalo. Varsinainen kokous pidetäänkin siellä. Ajatus on, että halukkaat kouluvuosiensa muistelijat saisivat seurojentalon kokoontumisessa puheenvuoroja. Omaa elämänkaartaankin sopisi silloin kertoa. Jos rajaamme puheenvuorojen pituuden 5-10 minuuttiin, mahdollisimman monella on tilaisuus omalla tarinalleen.
    Iltapäiväkahvit kuuluvat seurojentalolla pidettyyn osuuteen. Alustava arvio on, että ateriapaketti kahvituksineen ja ehkä bussikyyteineenkin asettuu tasolle 20 euroa. Yritämme saada Kiteenlahden kyläyhdistyksestä talkooväkeä ruoanlaittoon ja kahvitukseen. Kylän emännät ovat luvanneet loihtia kahvipöydän tarvitsemat leivonnaiset.
    Hyvät ideat tapahtuman onnistumiseksi ovat tervetulleita. Niitä sopii kertoa puhelinnumeroon 0500-428211 tai lähettää sähköpostin kautta (vaikka alla olevaa linkkiä hyväksi käyttäen) osoitteeseen kankaalanpekka39@gmail.com  Mikäli omat suunnitelmat tulevalle kesälle ovat jo hahmottuneet, ennakkoilmoittautumisia voi alkaa jo tehdä. Niihin on hyvä liittää yhteystiedot siksi, että kevään ja kesän  mittaan voimme kertoa lisää suunnitelman lopullisesta etenemisestä. Jos kenellä tulijoista on erikoisruokavalio, sekin on hyvä saattaa järjestäjien tietoon jo ilmoittautumisen yhteydessä.
    Edelleen; kerromme asiasta jatkossa lisää tämän blogin lisäksi myös Kiteellä ilmestyvässä paikallislehdessä Koti-Karjala. Tervetuloa joukolla mukaan oman kotikylän entisten koululaisten yhteiseen juhlatapahtumaan!
 
 
Kiteenlahden koulun entisiä oppilaita koulun portailla. Ajankohta lienee 1920-luvun puolesta välistä. Koulurakennus on vielä vuoraamattomana alkuperäisellä hirsipinnalla.
 
 
Koulun vieressä Alatuvalle päin oli yhteinen mäenlaskupaikka, jonne ehdittiin välitunnillakin. Rinne oli nimeltään Putero, joka hyvin kuvasi paikan muotoa. Kuva lienee otettu joskus 1930-luvun alussa.
 
 
Koulurakennus on tässä kuvassa jo vuorattu. Maali, kuten pärekattokin, alkaa jo rapistua. Tämä otos on 1930-luvun puolesta välistä.
 
 
Opettaja Nikkosen perhe. Henkilöt takaa vasemmalta alkaen: Kauko, Toini, Aarre ja Teuvo. Etualalla istuvat Eemil ja Viola Nikkonen. Teuvo ja Aarre opiskelivat opettajiksi. Aarre oli Kiteenlahdessa opettajana alkaen vuodesta 1949 eläkeikäänsä asti. Kun Aarre oli syntynyt vuonna 1920, sisariinsa verraten hän oli kuvanottohetkellä ehkä 14-vuotias. Siten potretti  olisi vuodelta 1934.
 

Kiteenlahden koulun 50-vuotisjuhlat olivat kesällä 1955. Koulun portailla on kylän emäntiä ja isäntiä sekä muutama jo kypsään ikään ehtinyt neiti-ihminenkin.
 
 
Eräs seurojentalon koululla toiminut opettaja oli Pekka Lehtonen. Kuvassa 1960-luvun alun vuosilta ovat hänen jo yläluokilla olleet oppilaansa.


Kyläkoulun 100-vuotisjuhla pidettiin 10.12.2005. Koulun lakkauttaminen oli jo tiedossa, mikä teki juhlasta jotensakin haikean oloisen. Juhlassa esiintyi Kiteen mieskuoro, olihan Eemil Nikkonen sata vuotta aikaisemmin ollut sen ensimmäinen johtaja. Nyt johtaja oli oman kylän mies Seppo Havukainen. Hänen lisäkseen laulajissa oli mukana neljä kiteenlahtelaista miestä sekä kylässä aikaisemmin opettajana ollut Risto Hirvonen. Hän seisoo eturivissä oikealla, suoraan johtajamme Seppo Havukaisen edessä.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti