tiistai 24. tammikuuta 2017

Kyläkoulun vaiheita ja muita vanhoja kuvia Kiteenlahdesta

 
Kiteenlahden koululaisten  muistelutapaamista tulevan kesän elokuulle suunnitellaan. Innostusta tulla mukaan tuntuu olevan kauempanakin. Toivottavasti saamme ajoiksi mieliinpainuvan tapahtuman. Kiteenlahden kylähistoriakirjassa on paljon asioita juuri kouluun ja sen oppilaisiin liittyen. Kuviakin samasta aiheesta kirjassa on kymmenittäin. Silti monia kuvia jäi kirjasta pois. Tässä niistä on pieni kokoelma, enimmäkseen aikaisemmin julkaisemattomina. Osa otoksista on kylän muusta elämästä 1950-1960-lukujen vuosilta. Klikkaamalla kuvat avautuvat isompaan kokoon.
 
 
 
Kiteenlahdessa opettajina toimineet Eemil ja Viola Nikkonen ovat 1920-luvun loppuvuosien perhepotretissa ja mukaan on päässyt nuorisoa naapureistakin.

 
 
Tässäkin otoksessa ovat mukana Nikkoset lapsineen. Lisänä on koulun oppilaita, joista useita Niemenpuolen taloista. Kankaalan Hilja, sittemmin Pirhonen, Tyyne Hakulinen, myöhemmin Kalliolan emäntä. Myös Kankaalan Niilo on joukossa. Hän seisoo takarivissä toisena vasemmalta.

 
1930-luvun vuosina koulu toimi 3-opettajaisena. Lapsia oli todella paljon, kuten kuva kertoo.

 
Valokuvan taustatiedot kertovat sen olevan vuodelta 1927. Opettaja on kuvassa perheineen. Vieraina olivat tässä jo aikuisikään ehtineet oppilaat. Vasemmalla takana on Koskelan Arvo. Eturivissä ovat myöhemmillä nimillä Kenkkulan Jenny Ja Lammin Heikin Hilja. Muitakin tuttuja on, kuten takarivissä kolmantena oikealta seisova Hovin Yrjö Tiainen.

 
Tämä otos on myöskin 1930-luvulta. Toinen vasemmalta on Virtalan Viljo ja kolmantena oikealta Losolan Toivo. Muutkin miehet ovat Losolan pohjukalta.

 
Tässä junasta purkautuu uusi 1930-luvun ikäluokka matkallaan armeijan harmaisiin. Kuva otettiin Sakkolan asemalla ja Virtalan Viljo on eräs alokkaaksi menijä.
 
 
Pihlaja kukkii. Neitonen kuvassa on kiteenlahtelainen Elsa Timonen. Puoliso Aarne Tiainen oli talvisodan alun ensimmäisiä sankarivainajia Kiteenlahdesta.
 
 
 
Tunnelma vaihtuu. Kuvassa on Kankaalan talo itäsuunnasta kohti Kiteenjärveä kuvattuna. Taloa laajennettiin kesällä 1932 ja kuva on otettu muutamia vuosia sen jälkeen.
 
 
Tässä kuvassa Kiteenlahden kyläkoulun johtajaopettajana on jo Eemil Nikkosen poika Aarre. Otos on 1950-luvun puolivälistä. Tuttuja koululaisia ja -tovereita alkaa löytyä tämänkin päivän katsojille.


Työn touhussa. Teuvo Vasarainen muuraa AIV-tornia Rauhalassa 1950-luvulla.

 
Veikko Toropaisen IFA F9. Tämäkin kuva 1950-luvulta.

 
Aarne Helminen ja uudenkarhea Jawa-CZ 250. 1960-luvun taite.

 
Kiteenlahden nuorisoseuran näytelmäryhmä Artturi Leinosen Sakset-näytelmän lukuharjoituksissa kevättalvella 1963. Henkilöt vasemmalta alkaen myötäpäivään: Sirkka Markkula, myöh. Havukainen, Ylä-Timolan Anja Timonen, sitten Ilmi Matikainen (Havukainen), Kankaalan Pekka Havukainen, Sulo Halttunen, Antti Holopainen ja viimeisenä oikealla Hovin Martti Tiainen.

 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti