maanantai 2. toukokuuta 2016

Kiteen mieskuoron vappulaulut 70v.

Suomalaiseen kuoroperinteeseen kuuluvat yhtenä yhteisenä asiana esiintymiset vappuna kuorojen kotipaikkakunnilla. Kiteen mieskuoro lienee esiintynyt sillä ajatuksella jo ennen sotia. Varmaa ainakin on, että nyt keväällä 2016 voimme puhua 70-vuotisesta perinteestä. Keväästä 1946 lähtien ei ole jäänyt väliin yhtään laulamatonta vapunpäivää Kiteen keskustassa. Tarkkaan ottaen kevään 2016 esiintyminen oli siis numeroilla jo 71. kerta.

 
Vuosien kuluessa esiintymispaikkoja on ollut useita. Nyt oli jo kuudes kerta, kun lauloimme S-marketin takana, sen alapihalla joka on nykyisen ravintola Karhun edustalla. Tämän kuvan tallensi ystävämme Aladar Bayer.
 

Juurilleen palannut Hannu Heikki Hakulinen otti kuoron hoteisiinsa puolenkymmentä  vuotta sitten. Tässä kuvassa ajankohtana oli ensimmäinen kerta, kun vappua juhlittiin hänen johdollaan. Ensimmäinen oli esiintyminenkin tällä nykyisellä paikalla. Vappu 2011.
 
 
 Tämä kuva tuo mieleen vapun 1966. Kuoro on Kupiaisen kaupan portailla, Kiteentien oikealla puolella Tienristiä kohti katsottaessa. Aikaa on siis kulunut jo 50 vuotta. Tuoni on niittänyt yli puolet noiden aikojen laulajajoukosta. Rivissä ovat enää 1960-luvulla mukaan tulleet tämän blogin kirjoittaja sekä kanssani samassa stemmassa laulava Sulo Tapanen ja ykkösbasso Martti Tiainen. Lähes takana vasemmalla on eri kuoroissa jatkossakin mukana ollut ja edelleen kiteeläisenä vaikuttava Oiva Gröhn. Eturivissä seisovista ovat jäljellä Urpo Nykänen ja Kalevi Ignatius. Urpo elelee vapaaherrana, mutta Kalevi laulaa edelleen ekatenoria, nyt Imatralla Vuoksen Laulu-mieskuorossa.
 

Vapputapahtumiin kuuluu vanhojen ajoneuvojen paraatiajo Kiteen keskustan läpi. Asia on kiinnostanut suurta joukkoa ja yleisömäärät ovat vuosittain yhä kasvussa. Tämä otos on vapulta 2011. Väkeä oli silloinkin paljon, vaikka kuvakulma ei tallentanutkaan kuin osan yleisöstä.

 
Kevät 2016 toi uuden ennätysyleisön kiteeläiseen vapunviettoon. Yksi tekijä oli varmasti erikoisen hieno sää. Hyvin harvoin näin lämmintä ja aurinkoista vappua on Kiteellä nähty.
Kuva: Aladar Bayer.
 

Kuvat ylä- ja alapuolella ovat paraatiajon lähtöpaikalta. Vanhat koneet olivat kiinnostuneiden katsojien nähtävänä jo siellä. Varsinkin hienoja veteraani-ikäisiä autoja oli kymmeniä. Traktoreita oli nyt vähemmän, mutta Kantosyrjän pojat toivat paikalle upean kokoelman vanhoja mopoja ja isompiakin motskareita. Alakuvan Zetor on tunnetun perinnekoneharrastaja Kalle Hurskaisen kokoelmista.

 
 
 
Paraatiajo on käynnissä kohti kokoontumispaikkaa. Kuvanäkymässä on traktoreita ja "Kantosyrjän kakstahtarien" moottoripyöriä ja mopoja. Aladar Bayerin otos tämäkin.
 
 
Vielä yksi kuva Karhun pihasta vappuna 2016. Traktoreille riitti katsojiksi kiinnostuneita konemiehiä. Pikkupojat olivat heistä ehkä kaikkein innokkaimpia.
 
Kesää kohti mennään. Tiedossa on ainakin seuraava viikko edelleen lämpimiä päiviä. Luonnossa näkyvät jo menneiden parin- kolmen päivän lämmöstä kertovat tunnusmerkit. Lehtipuut alkavat tulla hiirenkorvalle ja nurmikot ovat saaneet vihreää väriään. Pian pelloilla alkaa toukotöitten hyörinä. Tavallisin aika kylvöjen aloitukselle täällä Kiteenlahden maisemakylässä on tuossa toukokuun 10-15 päivien seutuun.
 

Nyt on käynnissä miljoona linnunpönttöä-kampanja. Se tuo varmuudella suuren määrän uusia pesintäpaikkoja etelästä saapuville muuttolinnuille. Toki asia on ilman kampanjaakin tiedetty. Viime kesänä lahjaksi saatu pesä on harvinaisen komea. Lentoaukon ympärillä on kivimosaiikkityönä tehty kukkakoriste. Vapunpäivänä  uusi "linnunkoto" nostettiin odottamaan tarvitsijaansa.
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti