keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Eräs vanha arvokiinteistö joutuu vasaran alle


Harvinaisen upea myöhäissyksyn aurinko ja ruskan värit kaunistavat Sortavalan vanhaa raatihuonetta, joka on arkkitehti Frans Anatolius Sjöströmin suunnittelema. Sivumennen sanottuna; lähellä oleva arkkitehtityö on Kiteen kirkko, joka sekin on hänen piirtämänsä. Yllä oleva kuva on otettu 29.10.2014. Talolla on ikää noin 130 vuotta, sillä se valmistui vuonna 1885. Ennen sotia Suomen aikana raatihuoneen sali oli myös suosittu kulttuuritapahtumien näyttämö. Eräs esiintyjä oli oopperalaulaja Maikki Järnefelt-Pakarinen. Avioliittoja daamilla oli kaksi. Ensimmäinen aviomies oli säveltäjä ja pianisti Armas Järnefelt ja toinen niin ikään säveltäjänä tunnettu Selim Palmgren.
 
Nyt Sortavalan raatihuoneelle etsitään ostajaa huutokaupan avulla
Viimeksi kirjastona palvellut entinen Sortavalan raatihuone on myynnissä. Kirjasto siirtyi Petroskoin yliopiston filiaalina taannoin toimineeseen entiseen tyttökoulurakennukseen viime talvena. Kiinteistön sisäpuolinen peruskorjaus valmistui samoihin aikoihin. Ensi keväänä kunnostetaan vielä rakennuksen ulkopinnat.
       Keväällä 2014 Kiteellä pidetyssä Keski-Karjalaa käsittäneessä Suomi-Venäjä-ystävyysseuran 30-vuotisjuhlassa taloa puolivirallisesti tarjottiin Kitee-Tohmajärvi-Rääkkylä-alueelta mahdollisesti löytyvälle ostajalle. Asia ei ole täällä herättänyt kiinnostusta.
    
 
Raatihuoneen toimiessa kirjastona siellä järjestettiin monenlaisia kulttuuritapahtumia. Kuva on vuodelta 2006 ja vierasjoukossa oli mukana useita kiteeläisiä: Eturivissä vasemmalta alkaen Yrjö Timonen, keskellä jo edesmenneet Seppo Havukainen ja Teppo Mikkonen. Pentti Hurri istuu äärimmäisenä oikealla.
           
Luotettavasta lähteestä kerrotaan, että vanha arvokiinteistö tulee nyt julkiseen myyntiin huutokaupalla. Ajankohdaksi on ilmoitettu 19. marraskuuta 2014. Ostajien ennakkoilmoittautumisaika aika päättyi lokakuun 27. päivänä. Sortavalan kaupungin taholta on asetettu tarjousten lähtöhinnaksi viisi miljoonaa ruplaa. Nykyisellä kurssilla euroiksi muutettu avauspyyntö on siten satatuhatta euroa. Hirsirunkoinen rakennus on arkkitehtuurisesti arvokas, mutta vuosikymmenien ajalla tapahtunut rappeutuminen on alentanut sen käyttöarvon saneerauskohteenakin epäilyttäväksi.
       Paikalliset rakennuksen arvioijat puhuvat suurista kosteusvaurioista ja lahonneista hirsistä. Vesikaton kuntokaan ei aina ole ollut hääppöinen. Kerrotun mukaan Venäjältä on kuitenkin löytymässä ainakin muutama kiinnostunut sijoittaja, joka aikoo kunnostaa talon omiin tarkoituksiinsa. Jos kauppa toteutuisi, kiinteistön tulevasta käytöstä ei ole tietoa. Suunnitelmista sen sijaan on kuulunut, että vaativassa hirsityökohteessa tarvittavaa asiantuntemusta on ajateltu löytyvän vaikkapa Pohjois-Karjalan alueelta Suomesta. Kotimaassa vähenevien työkohteiden tilalle Sortavalan vanha ja rapistunut puurakennuskanta antaisi remonttimiehille runsaasti työtä. Halukkuutta saneerauksille on, mutta ongelmana puute maksajista. 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti