lauantai 5. toukokuuta 2018

Kari Kuronen - muusikon uralle Öllölästä

Tuupovaaran Öllölässä syntynyt Kari Kuronen on kiistatta eräs "self made man" - itse uransa luonut mies. Nyt keväällä 2018 on aihetta juhlaan – 40 vuotta muusikkona on takana. Oma ikä 60 vuotta täyttyi viime vuotena. Eräs juhlavuoden tapahtumista oli taiteilijauran 40-vuotisjuhlakonsertti Kiteellä perjantaina 20. huhtikuuta.

 
Moneen kertaan kehuttu Koulukeskus Ilmarisen Kipakka-ravintola on toimiva monikäyttötila, jonka arvo myönnetään Kiteellä. On valoa ja avaruutta - viihtyisyyttä. Siksi täällä järjestetään koulukeskuksen tapahtumien lisäksi paljon muidenkin toimijoiden kulttuuritilaisuuksia, jopa sukuseurojen kokouksia. Samaan kokonaisuuteen liittyvä ravintola on hyvä lisä muutenkin tasokkaaseen "palvelupakettiin"..

KARI KERTOO olevansa pienen maatilan kasvatti, tilan jonka mäkiset pellot olivat varsin kivikkoiset. Seitsenlapsisen perheen vanhimpana poikana oli oikeastaan pakko suunnata leivän ja särpimen hakuun muualta. Alle kaksikymppisestä hän työskenteli kaupanalalla varastomiehenä. Musikaalisuus oli varmaankin sukuperintöä ja armeijan jälkeen tuli perustettua ensimmäinen oma bändi.
PERHEELLINEN MIES Karista tuli 1980-luvun alussa. Vuosien mittaan ruokakuntaan syntyi kolme poikaa, Jani, Toni ja Joona. Musikaalisuus oli siirtynyt myös heihin. Jo ennen omaa rippikouluikäänsä kaikki pojat tulivat soittajina Kari Kurosen yhtyeeseen, jonka nimi oli nyt kirjoitettu hauskaan muotoon VeljeXet. Rumpupatterin taakse asettautui pojista vanhin, keskimmäiselle luontuivat kosketinsoittimet ja nuorimmalle jäi vielä puuttuva pakollinen instrumentti, bassokitara. Isä oli yhtyeen solisti joka saattoi toimia laulun ohella myös kitaristina ja nuorin pojista toimi tarvittaessa taustalaulajanakin.
TUUPOVAARAN ollessa vielä itsenäinen kunta, siellä toimi oma alueellinen kansalaisopisto. Kari oli silloin useita työkausia opiston musiikinopettajana kouluttaen bändi-ryhmiä. Työnä se oli varmasti palkitsevaa, sillä ryhmissä olleilla usean eri instrumentin kokoonpanoilla voitiin tuottaa yksittäistä soitinta monipuolisemmin valmiita esityksiä. Mukana olleet harrastajat saivat samalla arvokasta harjoitusta harmonisen yhteissoiton osaamiselleen.

 
Ilmarisen ravintolasali on oiva ympäristö kulttuuritapahtumille. Orkesterillekin on reilusti tilaa.


Kari Kuronen esiintymässä. Juhlaorkesteri taustalla osoittaa parasta osaamistaan.

SUURI MÄÄRÄ etenkin Keski-Karjalan alueen harrastemuusikoista on tullut Kuroselle tutuiksi. Näin siksi, että neljän vuosikymmenen aikana hän on täällä ollut mukana lukuisissa yhtyekokoonpanoissa. Veljexet on kuitenkin ollut pitkäaikaisin miehen yhtye, oikeammin perhekokoonpano, sillä se ennätti toimia aktiivisesti viisitoista vuotta. Lähimmän ympäristön lisäksi Kurosten bändi tunnetaan laajasti Suomessa, olipa esiintymisiä joskus Ruotsissa asti. Ravintolamuusikkoinakin Veljexet-yhtye on ollut eräs joensuulaisten Hotelli Kimmelin ja Karelian sekä Lomakeskus Huhmarin vakioesiintyjistä.
PERHEPOHJAISEEN soitinryhmään  tuli vajaus, kun vanhin pojista muutti Etelä-Suomeen. Yhtye on tarvinnut ja saanutkin täydennystä seudun muista muusikoista. Silloin lavalla on nähty Tuomo Makkonen ja myös Marko Jolkkonen. Nyt uraansa juhliva Kari on iässä, jolloin alkaa olla aika suunnitella eläkepäiviä. Siinäkin suhteessa näkymät ovat hyvät: Puoliso on edelleen se sama Marja, jonka kanssa nuo kolme musiikkia harrastavaa poikaa on aikaan saatu. Lapsenlapsia on jo sen verran, että niin mummon kuin ukinkin polville riittää lekuteltavia.
KOULUKESKUS Ilmarisen ravintolassa perjantaina oli iltaa varten koottu juhlaorkesteri.  Päähenkilö oli tietenkin uraansa juhliva solisti Kari Kuronen. Instrumenteista hanuria soitti Timo Hacklin, viulistina oli Katri Tolvanen, kosketinsoittajana Marko Ekborg, basistina Pekka Kalinen ja rummuissa Jani Leskinen. Juhlaohjelman orkesterisovitukset olivat kokonaisuudessaan Timo Hacklinin käsialaa. Tapahtuman yleisömenestys oli kohtalainen sillä ravintolasaliin varatuista istumapaikoista jäi vapaaksi vain kolmisenkymmentä tuolia.

 
Niin kuin näkyy, yleisöä konsertissa oli kohtalaisen paljon.

 
Myös Anja ja Martti Kotiranta Tohmajärveltä olivat mukana. Martti voi olla tyytyväinen mies, sillä Kari Kuronen oli ottanut juhlakonsertin ohjelmaan useita hänen sanoittamiaan lauluja. Niiden säveltäjienkin kerrottiin olevan tohmajärveläisharrastajia.   .

KUN PUHUMME taakse jääneistä vuosista, julkisuuden saaneita omia sävellyksiä Kari arvioi vuosien mittaan syntyneen useita kymmeniä. Onhan hänen musiikistaan tehtyjä kaupallisia tallenteitakin viitisentoista. Voidaanpa Karia pitää jopa eräänä Jaakko Tepon manttelinperijöistä.
MUISTAMME ETTÄ 2000-luvulla järjestettiin useana vuotena Jaakko Tepon nimeä kantavia sanoitus- ja sävellyskilpailuja. Niissä Kari Kuronen valittiin kahtena vuotena peräkkäin loppukisaan, yhtenä kolmen parhaan ehdotuksen tekijöistä. Konsertin ”virallisen” osan päätöskappaleena ollut Kesävieraat on kilpailuun vuonna 2008 tehty sävellys. Jos katsotaan Kari Kurosen tunnettuutta kautta Suomen, tästä Ylen kanavillakin usein kuullusta humpasta hänet ehkä parhaiten muistetaan. Yhtenä ”piisinä” konsertissa oli myös Jaakko Tepon Tuupovaaran yössä, joka on kuin kotiseutulaulu Kuroselle. Suomen Humppakuningas-voitto tuli Karille Pyhtäältä kesällä 2016.
KAIKEN KAIKKIAAN yleisö sai kuulla ”samettisen” äänen laulajaksi luonnehditun Karin tulkitsemana laajan kattauksen suomalaisen kevyen musiikin suosikkeja. Miehen omien sävellysten lisäksi esillä oli muun muassa Rauno Lehtisen, Kari Tapion, Matti Eskon ja monen muun tutun säveltäjän ja artistin kappaleita. Lyhyen väliajan ja kahvittelun sisältänyt juhlaohjelma kesti kukitukset ja kuulijoiden aplodien kannustama encore mukaan lukien tasan kaksi tuntia. Sepänniemen martat antoivat orkesterin soittajille ja solistille kotiinviemisinä ison ruisleivän kullekin. Oman kukkakimppunsa Karille ojensi hänen vielä virkeässä kunnossa oleva äitinsä.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti