Tässä kesän vaiheessa Ford on jo ikään kuin kotiutunut Kiteenlahden maisemiin. Otos on kesäkuun 10. päivän "saalista".
Tällä kertaa mukana on lisää kuvia Fordista joka ilmestyi Pajapellon nurkan pihaan toukokuun kolmannella viikolla. Muutamaa päivää myöhemmin uudet omistajat veivät ukon kokoelmista niin Fahrin kuin Dextankin uusille olomaille. Ostoksena Ford oli yleisesti ottaen kunnossa. Pari ohjaamonlasia piti uusia ja laittaa peli rekisteriin. Kilvet oli edellinen omistaja vienyt Liperin nimismiehelle heinäkuussa 1989. Tieajoa ei ollut, joten asia oli lainvalvojan silmin katsottuna kunnossa.
Uutena traktori oli myyty joensuulaisen Ford-piirimyyjä Kemiläisen toimesta Juuan Polvelaan keväällä 1981. Isäntä innostui vaihtamaan isomman Fordin kesäkuussa 1986. Viisi kesää ajettu 4100-traktori jäi sitten piirimyyjän vaihtokonevarastoon jossa oli aina heinäkuuhun 1989. Kemiläisen vaihtokonekampanja - perusteellinen tarjoushuolto kaikille tietyn hintaluokan koneille - puri. Traktorin osti isäntä Liperin Kaatamosta. Vaihdossa liike sai vuoden 1961 mallia olevan nelos-Nuhvin ja rahaa 69.000 markkaa. Nuhville oli asetettu arvoksi tasan kymmenen tuhatta. Ford-traktorin mittarissa oli tunteja silloin 2.000. Kaikki huollot siihen asti ovat traktorin huoltokuponkivihkossa tarkkoine päiväyksineen.
Liperin isäntä eli uuden traktorinsa kanssa vain kolme vuotta. Niiden aikana tunteja tuli mittariin lisää 1200. Perikunnalle siirtynyt kone jäi vähille ajoille. Neljä pesänosakasta ovat kaikki pääkaupunkiseudulla. Entisen maatilan rakennukset ovat heillä lomailukäytössä. Vuodesta 1992 traktoriin oli tullut lisää tunteja vain 424. Kun aikaa on kulunut niitä kelatessa 25 vuotta, yhtä vuotta kohti käyttötunteja on ollut keskimäärin vajaat kaksikymmentä. Kaupassa mukaansaadut ketjut olivat olleet yhtäjaksoisesti päällä kaiketi kymmeniä vuosia. 12 millin ainetta olevat Trygg´it ovat nastoiltaan noin kahdeksankymmentäprosenttiset.
Pientä fiksailua myös maalipinnoille on tehty. Kun ajokilla on ikää jo 36 vuotta, alkaa ajan hammas hyvin hoidetussakin koneessa hiljalleen purra.
Käyttötunteihin joita ostohetkellä oli mittarissa 3624, pitää luottaa. Perikunnan miehet ovat pitäneet huoltomuistiota ohjekirjan vapaille sivuille. Kun viimeksi vaihdettiin öljyt perään, vaihdelaatikkoon ja moottoriin, vaihdettiin tavanomaisten suodattimien lisäksi myös molemmat ilmansuodinpatruunat. Tuo operaation jälkeen traktorilla on ajettu hädintuskin 25 tuntia.
Omina kunnostuskustannuksina muutamia satasia on palanut laseihin, ylipitkän tauon jälkeiseen uudelleen rekisteröintiin, takavaloihin, ja eräisiin ohjaamon sähkökatkaisijoihin. Kun matkan varella on ollut monenlaisia kunnostusprojekteja motskareina ja traktoreina, tämä on ollut niihin verraten helpoimmasta päästä.
Vielä kolmas kuva, jälleen hieman eri sektorista. Alaa pitkään seurannut huomaa helposti yhtäläisyydet Syväsen konepajan valmistamiin hytteihin niin Zetoreissa kuin Fiateissakin. Osa ohjaamoista markkinoitiin Terä-merkkisinä. Teuvo Syvänen otti sen tuotenimen käyttöön ostettuaan myöhemmällä urallaan yrityksen nimellä Ypäjän Terä.
T. Syväsen Konepajan tekemä ohjaamo on yllättävän tilava ja erikoisen hiljainen. Näitä ohjaamoita asennettiin (myös Terä-merkkisinä) aikanaan useisiin Zetor-malleihin sekä Fiateihin siihen asti kun kuuluisan muotoilija Pininfarinan suunnittelemat tehdasasenteiset Fiat-ohjaamot tulivat käyttöön.
Tämä Ford 4100 on niin sanottu välimalli, jossa on etupään osista 3600-mallin etuakseli ja ohjauksen rakenteet. Moottori on iskutilavuudeltaan 3 litraa. Se on hieman enemmän kuin 3600-mallin 2868 kuutiosenttiä ja vähemmän kuin 4600-mallin hieman yli 3,2 litraa. Tehoa on 54 hv:aa. Tätä moottorityyppiä asennettiin noin viiden vuoden aikana vain kahteen Ford-malliin. 4600-sarja on kehitelmänä 4000-mallin jälkeläinen.
Läheltä kuvattuna moottori kertoo olevansa ehtaa Foordia. Pääkytkin on lisävaruste, joka on ollut paikallaan vasta muutamia viikkoja.
Versiossa 4100 kaikki mikä on kytkimestä taaksepäin, on yhteistä 4600-mallien kanssa. Nostolaitteessa on tehoa 1990 kg, mikä on viitisensataa kiloa enemmän kuin alkuun oli 4000- ja 4600-traktoreissa. Tosin vuoden 1981-mallin jälkimmäiseen tuli tämä tehokkaampi nostolaite. Turvaohjaamopakko astui voimaan 1.7.1969. Alkuun ohjaamovalmistajat olivat alihankkijoita eikä niissä liiemmin hienouksilla ylvästelty.
Uudessa 600-sarjassaan Ford toi vuonna 1976 markkinoille kehittyneen ja hiljaisen Q-ohjaamon. Siihen aikaan se olikin traktorimarkkinoiden hienoin kuljettajan työhuone. Autotehtaan koriosaaminen oli siirretty traktorin ohjaamon suunnitteluun ja tulos oli mainio, mutta myös hinnakas. Se korvattiin myöhemmin eräissä standard-versioissa halvemmalla, myös brittituotantoa olevalla LP-hytillä. 4100-mallissakin oli alkuun tuo Q-ohjaamo. Oletan että saadakseen jonkinlaisen hintaporrastuksen verrattuna 4600-malleihin, Ford alkoi tuossa 1979-1980 maissa tuoda 4100-mallin Suomeen ilman ohjaamoa.
Syväsen konepajan tuotteen avarat ikkunat näkyvät hyvin tässä ohjaamosta ja kojelaudasta otetussa kuvassa.
Pakollisen varusteen se sai Teuvo Syväsen valmistamasta ja luultavasti Ford Q-ohjaamoa merkittävästi halvemmasta hytistä. Valinta ei ollut huono, sillä hytti on isojen ikkunapintojensa ansiosta valoisa ja ylöspäin levenevänä myös varsin avara. Ääneneristykseen on panostettu ja tuloksena on monia kilpailijoitaan vähäisempi ohjaamomelu. Tuo minulle kulkeutunut yksilö on jo kerrotun mukaan vuodelta 1981, siis kyseisen mallin viimeiseltä tuotantovuodelta. Kun painoa on 2650 kg, traktorin vetokyky on yllättävän hyvä ja voimaa tuntuu olevan normaalipeltotöihin ihan riittävästi.
Ohjaamoiden kehittyessä hiljaisemmiksi, tuli radionkuuntelu työ ohessa mahdolliseksi. Fordeissa niitä asennettiin alkuun Q-ohjaamollisiin traktoreihin. Hyvällä perusteella Syväsen ohjaamo sai saman varusteen. Kattorakenne on oma klusterinsa, jossa ovat lämmityksen ja tuuletuksen laitteet, radion paikka sekä tietenkin myös kattoluukku, Tässä se on pika-avattava.
Pieni ruostuminen oikeastaan vain lisää traktorin katu-uskottavuutta. Se on kuin miehekästä karheutta, joka ei tositoimiin lähdettäessä tahtia haittaa.
Kuvakokoelmassa on mukana toinenkin samanlainen Ford 4100, joka on "alkuperäiskuntoinen". Alkava ruostuminen johtunee ulkona säilytyksestä, jollainen "tiaisentalli" ajopelillä lienee ollut pian kymmenkunta vuotta. Traktorin omistaa eräs kiteeläinen kaverini. Alapuolella taas on kuvia seuraavasta kehitysversiosta, joka tehtiin mallista 4100. Kyseessä on harvinaisen hyvässä kunnossa säilynyt ja asultaan siisti yksilö.
Kiteen Puhoksessa perinnepäivillä kesällä 2015 nähtiin tämä hienossa kunnossa oleva Ford 4110. Niin kuin kuva kertoo, vielä pitkälle 1980-lukua käytössä oli Syväsen valmistama hytti.
Kymppisarjan traktoreissa oli kautta mallisarjan paljon yhteisiä tunnuksia. Hammaspyöräpari kertonee synkronoidusta vaihteistosta.
Vuoden 1981 lopulla esiteltyyn kymppisarjaan tuli ohjauspyörän alle sijoitetut vaihdevivut. Alkuun vaihdekaavio oli varsin omaperäinen, joskin toimi varsin hyvin kun sen jujut oppi. Jo uuden vaihteiston esittelytilaisuuksissa Fordilta kerrottiin, että muutaman vuoden kuluttua vaihdekaavio muuttuu tuttuun H-versioon.
Puhoksessa nähty yksilö oli kuin "neulalta heitetty". Silti jäi pohtimaan oliko istuin sentään alkuperäinen, ihan tehtaan jäljiltä.
Vielä yksi kuva esillä olevasta Ford 4110-traktorista. Säilyttämisen arvoinen välivaihe merkin mallistossa, kuten 30-sarja, joka esiteltiin myöhempinä aikoina tämän jälkeen. Ne ovat vieläkin harvinaisempia, ainakin Suomessa.
Siinähän palautui mielikuvissa ollutta Ford-historiaa kuvakokoelman kautta parempaan muistiin. Samanlainen kehitys on ollut monella muullakin merkillä. Onhan niitä kaiveltu esiin monen puuhaajan voimin. Pekka Myyry on toimittanut kaksi kirjaa nimeltä Suuri suomalainen traktorikirja. Jo painoasultaan ne ovat hyvälaatuisine kuvineen upeita teoksia. Muitakin on, kuten Vesa Rohilan monet perinnekoneista kertovat kirjat. Hyvä niin!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti