sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Viittä vaille toiveuusinta




Kiteen mieskuoro on usein ollut esiintymässä myös Tohmajärvellä. Tämä kuva on lokakuulta 2015, jolloin olimme mukana usean kuoron yhteisessä konserttitapahtumassa. Tänään sunnuntaina 12.2. veimme konsertin taas Tohmajärvelle. Kuoron vanhimpana laulajana sain kunnian sanoa muutaman sanan tapahtuman avaukseksi. Tässä alla on Pajapellon ukon  lausumat ajatukset konsertin alussa:

Tämän konsertin avannut Tohmajärven kirkkoherra kehui laulajajoukkoa komeaksi. Haluaisin sanoa, että sen lisäksi olemme vielä sitkeähenkisiäkin. Suomessa on kaikkiaan vain kuusi yhtä vanhaa kuoroa. Niistä kokoonpanoja jotka ovat koko historiansa ajan esiintyneet samalla nimellä on vain kolme, joista Kiteen mieskuoro on yksi. Kun kirkkoherra vielä vetosi peräti Martti Lutherin arvioihin laulun terveyttä edistävistä vaikutuksista, on minun helppo jatkaa ajatuksia samalla teemalla.

Olen laatinut useita vuosia sitten mielipidekirjoituksen blogiini. Silmäilin tekstiä jokunen päivä sitten ja huomasin, että kaikki silloin sanottu pitää edelleen täysin paikkansa. Alkuperäisen kirjoituksen otsikko on Laulun tenhoisa taika. Tekstin lähde on siis blogini Pajapellon nurkasta. Ajankohdan mukaan se löytyy päivältä 5. maaliskuuta 2009.


Sitaatti alkaa:

"Taannoin Ruotsissa tehtiin tieteellisellä tasolla tutkimusta laulun vaikutuksesta ihmiseen. Kohteena oli lukuisa joukko niitä, jotka olivat olleet kauan mukana erilaisissa kuoroissa. Verrokkiryhmissä oli vastaavasti ihmisiä, jotka olivat koko elämänsä olleet saman harrastuksen ulkopuolella. Tutkimustyön tulokset noteerattiin laajasti muuallakin kuin musiikkipiireissä.
     Lyhyesti kerrottuna voitiin todeta laulajien olevan keskimäärin terveempiä kuin verrokit. Sydänperäinen kuolleisuus oli pienempi, yleinen vireystila vanhuudessa parempi ja ystävyyskontaktien määrä verrokkiryhmän keskiarvoa suurempi. Monia muitakin myönteisiä vaikutuksia todettiin. Sekin tuli esille, että nykyään arvossa pidetty seksuaalinen viriliteetti säilyi laulajilla kauemmin!
     Tutkimus vahvisti oletuksen, että musiikilla on iso terapeuttinen merkitys. Kuoron harjoituskerta on tavallisesti pari tuntia intensiivistä työtä. Sinä aikana ihmisen arkikäytössä oleva aivokapasiteetti on suuresti sitoutunut omaan musiikintuottamiseen. Silloin syntyy samantapainen aivojen perusahdistuneisuutta laukaiseva tila, kuin on yöunen aikana.
     Vakuuttavaa näyttöä on siitä, että ahdistuneisuuden, stressin ja masentuneisuudenkin torjunnassa musiikki ja kuorolaulu ovat yhteiskunnalle edullinen ja hyödynsaajalle miellyttävä tapa hoitaa itseään.
     Jokaisella on kokemuksia siitä, että itselle mieluinen musiikki kuultunakin rentouttaa ja vapauttaa ajatuksia irti pienistä arjen murheista. Jos lähtee mukaan laulajaksi johonkin kuoroon, saatu hyöty saattaa olla vielä paljon suurempi. Vanhastaan tiedämme olevamme "Karjalan lapsia laulavia". Siinä meillä on pääsylippu hienoon harrastukseen. Siellä löytyy uusia ihmiskontakteja ja esiintymisissä voi kokea olevansa itsekin taiteilija.
     On suurta päästä tulkitsemaan Suomen, jopa maailman lahjakkaimpien säveltäjien teoksia omalla, Luojalta lahjaksi saadulla instrumentilla! Moni Keski-Karjalassa vielä toiminnassa oleva kuoro odottaa joukkoonsa uusia laulajia. Mietipä mitä kaikkea hyvää mukaan lähtö saattaa sinulle antaa. Totea hyödyt ja tule mukaan!"
                                                                      
Kuulijalle tässä ja nyt saattaa herätä aiheellinen kysymys: Mikä on puhujan pätevyys, kun hän latelee näitä mielipiteitä laulun merkityksestä? Tähän totean: Pätevyyteni on vaatimaton, olen vain ollut 55 vuotta laulajana tässä kuorossa.
     Entä sitten koetut terveysvaikutukset? Tähän vastaan, että jos unohdamme ne noin kahden peukalonhangallisen suuruiset sairauskertomusniput terveyskeskuksen arkistoissa, katson olevani täysin terve. Siksi voin suositella lauluharrastusta teillekin, hyvät kuulijat.

Olette kaikki sydämellisesti tervetulleita vieraiksemme tänään!
       

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti