lauantai 11. kesäkuuta 2016

Mainio kirja traktori- ja konemiehille
 Kiteeläissyntyinen Pekka Myyry kokosi vuonna 2014 komean kirjan vanhoista traktoreista. Mies on tunnettu suomalaisten konealan lehtien pitkäaikaisena avustajana. Tekstien aiheet ovat silloinkin monesti olleet vanhan tekniikan piiristä.

Pekka Myyry:
Suuri traktorikirja
368 s.
Readme.fi  2014

Kirjoittajalla on kokemusta useista ammateista. Muun muassa hän on toiminut traktorien huoltomiehenä Valmet-merkille. Sitä puuhaa oli Kiteelläkin kahteen otteeseen, viimeksi 1990-luvulla. Kirjoitustöillä kuitenkin on ollut iso osansa työnkuvassa ja kun Pekka on lisäksi melkoisen hyvä "vapaankäden" piirtäjä, osa kuvituksistakin on usein ollut hänen käsialaansa. Vaativaa piirustustyötä Myyry on tehnyt Valtralle ja myöhemmin Wärtsilä Dieselille toimiessaan molemmille korjauskäsikirjojen kuvittajana. Ikää on touhun miehelle tähän mennessä karttunut 53 vuotta.
Vanhat traktorit kiinnostava aihealue
Traktoreita maailmalta löytyy sisällöksi useampaankin kirjaan. Pekka  Myyry joutui tekemään ratkaisun tähän teokseen mahtuvista merkeistä, joita "kattauksessa" nyt on mukana toistakymmentä.  Ulkopuolelle jäivät vielä esimerkiksi Massey-Ferguson ja lukuisat saksalaismerkit, kuten Porsche, Deutz ja Hanomag. Jenkkitaustaiset Caterpillar ja John Deere sen sijaan ovat hyvin esillä. Britti-insinöörien näkemystä traktoreista taas edustavat vaikkapa Fordson, David Brown ja Nuffield.
     Kirjan taitto on isohkon sivukoon ansiosta sopivan "avara". Kiitoksen ansaitsee huolellinen oikoluku ja teksteistä mukavasti esiin nouseva hyvä suomenkielen hallinta. Uusi kirja samasta aiheesta onkin luvassa. Sen pitäisi valmistua keväällä 2017. Välillä tosin on jo syntynyt hienoja autoja esittelevä teos vuonna 2015. Nimi on Suuri suomalainen autokirja. Sivuja on 489 ja painoakin runsaasti kuvitetulla "järkäleellä" on yli kaksi kiloa.
Parhaillaan on työn alla Suuri moottoripyöräkirja, jonka ehtii myyntiin ensi jouluksi. Autokirja on sekin Readme.fi:n kustantama ja kuten jo kerrottiin, yhteistyö kustantajan kanssa jatkuu.
Pekka Myyryn kirja ei ole pinnallinen sipaisu
Myyryn kiinnostuksen kohteina traktorikirjan sisällöstä päätellen ovat olleet erikoisesti Valmet, itämerkit Belarus ja Zetor, sekä italialaiset Fiat, Lamborghini ja Same. Ne kaikki ovat saaneet laajan kerronnan teksteinä ja paljon hyviä kuvia. Italialaistraktorien esittelyä tukevat valmistajien historiallisista arkistoista saadut laadukkaat kuva-aineistot ja Pekalle ominaisella lupsakkaalla otteella kirjoitetut tarinat. Juuri kerronnan tyylistä johtuen lukijakokemus onkin tavallista antoisampi.
     On huomionarvoista, että kirjoittaja on tehnyt suuren taustatyön hakiessaan saatavilla olevista lähteistä paljon aineistoa, näin etenkin esiteltyjen traktorien syntyvaiheista. Usein Pekka vie lukijan niinkin kauas kuin 1900-luvun alkuvuosiin. Kirjaan kuuluu myös lähteitten luettelo. Osa niistä on aikaisemmin Suomessa julkaistuja konealan teoksia, mutta hyvin paljon tietoa on peräisin ulkomailta.
     Kimmokkeen kirjan tekemiseen antoi Bonnier-ryhmään kuuluvan kustantajan yhteydenotto. Myyry oli huomattu lehtitarinoittensa perusteella niin hyväksi kirjoittajaksi, että kustantaja pyysi Pekkaa laatimaan kirjan muotoisen esityksen traktoreista. Liikkeellelähtö kirjailijaksi oli miehen omien sanojen mukaan "rikollisen helppoa". Painos oli 2500 kappaletta ja se on periaatteessa loppuunmyyty. Joillakin kirjakaupoilla saattaa vielä olla yksittäiskappaleita samoin kuin niillä välittäjillä, joita on myyjinä esimerkiksi veteraanikonetapahtumissa.
     Jos kirjaa ei enää löytyisi itselle ostettavaksi, Kiteeltä ja muistakin kirjastoista, vaikkapa Keski-Karjalan alueella, teoksen voi toki lainata luettavaksi.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti