keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Ystävyyden silta

Syksy on ennättänyt pitkälle. Pimeän aikaa on paljon, ankean harmaa ja sumuinen maisema on menneen kesän pieni kuolema. Silti aurinkokin on silloin tällöin näyttäytynyt, ikäänkuin muistuttaen olemassaolostaan pilvienkin takana. Ihmisen mieli seurailee mukana, luonnon antamin ehdoin. Mutta iloakin syksyyn mahtuu, vaikkapa kulttuurielämysten kautta!

Viime lauantaina Kiteesalissa juhlittiin kahden Karjalan välistä 20-vuotista kuoroystävyyttä. Kiteen mieskuoro ja Sortavalan Akateeminen naiskuoro ovat järjestäneet lukuisia konsertteja, yhdessä ja erikseen, rajan molemmilla puolilla. Täältä on viety ohjelmakokonaisuuksia Sortavalaan, kuten mieskuoron slaavilaiset -konsertti 90-luvun lopulla. Yhteisiä projektejakin on ollut, viimeisin niistä on Merikanto-teemalla tuotettu konsertti kevättalvella 2009. Samalla on rakennettu ystävyden siltaa kuorolaisten joukossa olleiden ihmisten välille, mutta laajemminkin, kun turhiksi osoittauneita ennakkoluuloja on karsiutunut pois. Musiikki ei tunne valtio- tai kielirajoja, se sytyttää ja innostaa omalla ihmeellisellä kosketuksellaan. Sillä, jonka osoitteena on monestikin kuulijansa sisin, sielu!

Suunnitelmat on suunniteltu, harjoitukset harjoiteltu. Nyt ollaan konserttipäivässä. Vieraat aamukahvilla Kiteen uuden lukiorakennuksen kauniissa ruokasali - kahviotilassa.

Kuorot kokivat iloisen yllätyksen, kun hieman hankalaan aikaan lauantai-iltapäivällä olleeseen juhlakonserttiin kokoontui pitkälti yli satapäinen yleisöjoukko.

Kiteen mieskuorolla oli isäntänä ollen vieraita pienempi osuus konsertin ohjelmassa. Tässä joukko esiintyy Teuvo Latvalan johdolla.


Yhteensattumat ja viisumiongelmat pienensivät vieraana olevan ystävyyskuoron laulajien lukumäärää. Hyvin laulut silti soivat. Osa esitetyistä kappaleista oli säestyksellisiä. Siihen tarpeeseen oli "lainasssa" ja pianistina Tuula Tiainen. Valentina Voronetskaja johtaa. Kuorolla on Sortavalassa oma pianisti, "konserttimestari" Ludmila Novikova.

Konsertin päätöskappaleena oli yhteisesti laulettu Suomen laulu. Hyvin kajahti, ja tietenkin omalla kielellämme. Sortavalan Akateemisen naiskuoron ohjelmassa on lukuisia suomenkielisä kappaleita, mm. Oskar Merikannon sävellyksistä. Kiteen Mieskuoro osaa vain yhden venäjänkielisen laulun: Tummassa metsässä. Se oli mukana tässä konsertissa ja siis mieskuoron osuudessa.

Ohi on! Isäntiä ja vieraita karonkkaillanvietossa, tämäkin lukion kahvilassa.

Yksi kukitetuista oli kuoronjohtaja ja tämänkin konsertin solistina esiintynyt Valentina Voronetskaja. Taustalla myhäilee tyytyväisenä mieskuoron puheenjohtaja Teppo Mikkonen. Pöytäseurueessa on myös kuoron nuorin laulaja Lasse Uuksulainen.

Kolme vuotta sitten äkillisesti menehtynyt mieskuoron varajohtaja Seppo Havukainen oli aktiivinen toimija rajan yli tapahtuneessa kulttuuriyhteistyössä. Hänellä oli paljon henkilökohtaisia ystäviä myös Sortavalan laulajissa ja siellä muutenkin. Siksi vieraat halusivat tehdä muistokäynnin Sepon viimeisellä leposijalle Kiteen hautausmaalla.
Vieraat lähtivät paluumatkalle sunnuntaina puolilta päivin. - "Ei tämä yhteistyö tähän lopu, vakuuteltiin. - Aletaan taas miettiä uusia projekteja". Niin se on, tulisi vain uusia ja innostuneita ja toivottavasti nuorempiakin laulajia Kiteen mieskuoron riveihin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti