sunnuntai 28. marraskuuta 2010

Maisemia ja lähikuvia "ilmastonmuutoksessa"

Pian on taas joulu! Amaryllis, joulun kukka, taittui kukintojensa painon alla, mutta jatkoi sinnikkäästi loistoaan leikkokukkana vielä parin viikon ajan. Kuva on otettu "härkäviikoilla" tammikuussa 2010.

Vuoden kierto lähestyy taas joulua. Ensimmäinen adventtikynttilä vuonna 2010 sytytettiin sunnuntaina 28.11. Harvinaisen kireä pakkanen tuli tänä vuonna aikaisin, kun sunnuntaiaamun lukemat olivat paikoin 25:n miinusasteen kylmemmällä puolella. Kesän ennätyshelteille tulee vastapainoa. Ilmastonmuutos, jonka tuloksena ennustetaan loskaisia ja lämmenneitä talvia, taitaa vielä olla edessäpäin. Normaaliin vaihteluun kuuluvia hyvin lämpimiä talvisäitä on ollut melko äskeisinä taaksejääneinä vuosina. Niinpä joulun alla 2006 syysnurmikot viheriöivät kuten tavallisesti lokakuun puolessa välissä. Muutamat tähän tarinaan valitut kuvat palauttavat mieleen maisemataulujen tavoin lähiympäristöämme vuosien kiertokulussa.

Entinen koulukaveri otti tämän kuvan kuulaasta myöhäissyksyn 2008 näkymästä Kiteenlahden Lautakkojärveltä. Ilmassa leijuu aavistus talvesta, sillä rantaviivan tuntumassa on jo hyyhmälauttoja.


Aamunsarastus alkaa muodostua joulukuiseksi pakkaspäiväksi. Aurinko tosin pilkahtaa esiin vain muutamaksi tunniksi. Kaamos on syvimmillään joulunalusviikolla 2005.


Tämä vihreys joulukuun puolessa välissä on harvinainen näkymä Pohjois-Karjalan leveysasteilla. Lämmintäkin oli liki kymmenen plusastetta. Kuva on otettu 14.12.2006.


Valkoinen joulu, lunta ja pakkasta, näin se täälläpäin useimmiten on. 22.12.2009.


Joskus luonto uhmaa talven tuloa eikä suostu lepoon. Pasuunankukka kitui kesän ja siirrettiin sitten talvisäilytykseen grillikotaan. Yllätys oli, että se pusersi vielä kylmänä vuodenaikana tämän komean kukan. 27.9.2007.


Värikylläinen ruska on tavallinen syysnäkymä Pajarinmäen ja Kiteenjärven maisemissa. Oranssinpunaa hehkuva pihlaja Selkuella syyskuun lopulla 2005.


Samalta 2005 syksyltä kuin edellinenkin otos, on tämä Hyypiinjärven rantakuva. Paikka on kansan antaman nimen mukaan Nimismiehen mutka.Tarunhohtoinen Pajarinmäki on palautunut mieleen tänä syksynä, kun kiteeläinen harrastajaryhmä on tuonut parrasvaloihin uudenlaisen Pajari-näytelmän. Tämä näkymä on Pajarinmaeltä Hyypiille paikasta jossa kerrotaan olleen rata, jota myöten ilkeä Pajari vedätti veneellä itseään alastomien naisten voimalla. Totta tai tarua, luonto on maisemoinut rinteen nurmen ja puuston peittoon. Varhaiskevät 2009.


Tämän vielä muistamme, kuuratalvesta on vajaa vuosi. Uskomattoman komeita näkymiä talven voimasta kuvattiin tammikuussa 2010.
Hyvää jouluodotusta kaikille teille, jotka jaksoitte katsella tämän kuvakoosteen läpi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti