torstai 26. marraskuuta 2009

Turhaako haikailua?

Taisi olla syksy 1991, kun muutaman Pohjois-Karjalan miehen kanssa kävimme tarjolla Englannin kuningattaren linnaan. Yrmeä oli siellä kovaan pipoon sonnustautunut vahtisotilas:
Ei tullut kuuloonkaan tupaan pääseminen!
Arveltiin siinä esitellä Ellu Kakkoselle, josko olisi ottanut Keski-Karjalan, tai parhaassa tapauksessa koko silloisen läänin kreivikunnakseen. Jaarli ja muutama lordikin olisi tarvittu, mutta ne mamma olisi saanut itse valita!
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Taannoin Kiteellä pidetty Keski-Karjala nousuun -seminaari sai hyvän julkisuuden lehdistössä niin ennakkoon, kuin varsinkin tapahtumasta kertovina uutisina. Yhteistä tahtoa oli kiitettävästi, kun kaikki kunnat olivat hallintonsa terävimmästä päästä mukana. Paneelissa kerrottiin pohditun tulevaisuuden näkymiä ja tavoitteita. Hyvä niin, mutta taisi olla taustapeilin käyttökielto päällä!

Useammassakin uutisessa oli sitaatteja seminaarin puheista ja paneelikeskustelusta: Kiteen pitkäaikaisen - nyt jo ansaitusti emeritus - hallintojohtaja Jaakko Turusen yleisöpuheenvuorossa palautettiin mieleen Keski-Karjalan ja erityisesti Kiteen voimakas kehittymiskausi 1970-luvun vuosina. Jaakko muisteli myönteisenä piirteenä suurta yksimielisyyttä ja hyvää kokonaisnäkemystä, jota oli sen ajan hallintoihmisillä. Varmaa onkin, että varsin helppoa olisi silloin ollut tuhota iso osa saavutetuista tuloksista keskinäisen nahistelun ja vain omaa napaa tuijottavien etupyyteitten takia. Seminaarin paneelista tuli heti napakkaa oikaisua asiaa muistelleelle: - On turha haikailla menneitä, ennen oli ennen, nyt on nyt! Ja vielä paremmin: - Taisi koko juttu olla pienen porukan puuhailua! Kommenteista huokui ylimielisyys sillä faktaa on, että silloisesta kehittymisjaksosta hyötyi koko Keski-Karjala, kun lyhyessä ajassa alueelle syntyi pitkälti yli tuhat uutta työpaikkaa!

Kylläpä kyllä, ajattelin. Nyt tehdään päätöksiä uudessa kulttuurissa, jonka suurina yhteisinä nimittäjinä ovat erilaiset kampitustouhut ja valitusten rumba. Parilla viimeisellä vaalikaudella oli sentään useita lupaavia ituja, jotka olisivat tarvinneet onnistuakseen hyvää tahtoa, ehkä myös joustavampaa kaavoituskäytäntöä ja yksimielistä, isot asiat ymmärtävää kokonaisnäkemystä: Osaksi niiden puuttumisesta johtui, että Puhoksen suuri jätteenkäsittelylaitos jäi syntymättä, saksalainen Lidl -halpakauppa ei tullut Kiteelle ja Tikanpellon iso liikekiinteistöhanke jäi toteutumatta. Harmi sekin, että Selkuen lämpökeskusinvestointi lykkäytyi usealla vuodella. Kokonaissaldo on pelkästään uusien työpaikkojen menetyksenä enemmän kuin sadan henkilön pysyvä leipäpuu.

Kiteellä on ollut epäonnea muutenkin, kun lukuisia 1960- ja 1970-luvulla rakennettuja isoja rakennuksia on oman aikansa suunnitteluvirheiden takia mennyt purkuun maan tasalle asti. Arppen koulu, Urheilutalo -uimahalli, Opintien päiväkoti, kirjasto- ja viimeisimpänä lukiorakennus, ovat tästä hyviä esimerkkejä. Ja kun päälle lisätään vielä Havukaisen huonekalutehtaan, juuri konkurssin alla ja kaupungin varoin toteutettu laajennus, ei tarvitse ihmetellä sitä, että kassa kolisee tyhjyyttään. Ne jotka nyt ovat remmissä, tuntevat luvut paremmin, mutta joka tapauksessa korjausinvestointien yhteissumma on pitkästi toistakymmentä miljoonaa euroa. Jatkoa seuraa Arppentien sosiaali- ja terveysasemakeskittymän rakennuksien parissa.

Ei siis hyvältä näytä, kun laman kynsissä pyristelevässä Keski-Karjalassakin veroja maksava väki koko ajan ikääntyy ja vähenee. Vielä pahempaa on eritoten teollisuuden piirissä tapahtuva työpaikkojen kato. Uusissa yhteistyökuvioissa, kuten Helli-liikelaitoksen tapaisilla ratkaisuilla, suuret taloudelliset päätökset tehdään todella pienessä viranhaltijajoukossa. Peruskunnissa ns. päättäjistä tulee nöyriä kumileimasimia, jotka joutuvat vain laskunhyväksyjän asemaan. Valitettavasti silloinkin ilman valinnan varaa.

Yksi Keski-Karjalan kokoinen kunta olisi paras malli toimivan ja järkevän hallinnon kannalta. Silloin sen oman ja todellisen päätännän alla olisivat niin terveys- kuin sosiaali- ja koulutoimi sekä kaavoitus- ja tekninen hallinto. Sillä, että opetustoimen yksiköt ajetaan alas toimivissa kylissä, ei alueen kuntatalouksia korjata. Ylimmän hallinnon ja sen ympärillä pyörivän muun ylimittaisen organisaatiorakenteen puolella tehty rationointi toisi todelliset säästöt, euroja joiden oikea osoite olisi kunnallisten peruspalvelujen, vaikkapa koulutoimen hyvän verkoston ja laadun ylläpitämisessä.

Olisiko sittenkin jotakin viitearvoa vanhalla sanonnalla: ”Hädässä ystävä tunnetaan”, mutta ikävä kyllä, sekin viittaa menneeseen aikaan, historiaan. Ystävyyteen perustuva tukiverkosto rakentuu pitkään yhteiseloon, kokemusten pohjalta syntyneeseen luottamukseen. Mutta onko moinen täällä jo lopullisesti menetetty? Sillä sitä, luottamusta ja yhteistä tahtoa, vetämistä ”suuntaan samaan”, tarvittaisiin nyt niin Kiteellä kuin muutenkin Keski-Karjalassa. Yhteistyössä on voimaa, se pitäisi täällä nyt ymmärtää. Ei ole mitenkään tuulesta temmattu se tulevaisuuden näkymä, että kun kymmenkunta vuotta on kulunut, Pohjois-Karjalassa ei Joensuun eteläpuolella enää muita kuntia ole! Jaakko Turusen äskeisessä puheenvuorossa taisi olla kuuntelemisen arvoista, kokemuksen antamaa syvää rintaääntä!

tiistai 24. marraskuuta 2009

Usko siirtää vuoria, Kalevi Keinosen suurtyö

Eläkevuosinaan Ruskealassa "paluumuuttajana" vaikuttanut Kalevi Keinonen voi ensi sunnuntaina perustellusti jo hieman huokaista ja silmätä aikaansaannostaan: Rakenteilla reilut viisi vuotta ollut kirkko on sinä vaiheessa, että jumalanpalvelus uudessa kirkkosalissa voidaan pitää ensimmäistä kertaa adventtina 29.11.

Varkauden ja Rantasalmen suunnilla tehty elämäntyö kansakoulunopettajana oli juuri ohi, kun rajanylitykset Niiralasta tulivat mahdollisiksi 1990-luvun taitteessa. Ruskealassa syntynyt Keinonen oli ensimmäisiä pioneereja, jotka saivat aloitetuksi jonkinlaista toimintaa rajan itäpuolella. Yli kymmenen vuotta entinen Ruskealan pappila, jota mies oli vuokrasopimuksen haltijana kunnostanut, palveli hänen johtamanaan majoituspaikkana ja paikallisena ekumeenisena kirkkona. Diakoniksi 1990-luvulla vihitty Keinonen oli monessakin mielessä sekä muodollisesti, että etenkin taidollisesti pätevä, niin pappisvirkaan kuin kirkonrakentajaksi.



Kalevi Keinonen vietti 80-vuotisjuhliaan uuden kirkon kivijalassa olevissa tiloissa. Oikea syntymäpäivä on 26.7. Juhlat olivat jo aattona 25. heinäkuuta 2006. Suuri sukulais- ja ystäväjoukko oli paikalla juhlistamassa merkkipäivää

Uusi kirkkokin tulee toimimaan ekumeenisena laitoksena, sillä ortodoksiväestö on paikallinen enemmistö. Harjakaisissa 2008 Kalevilla oli apuna sikäläinen tulkki hankkeen siihenastisia rakennusvaiheita muistellessa

Pitkän uran kuorojohtajanakin tehnyt Kalevi Keinonen oli jälleen maestrona. Kiteen mieskuoron kvartetti esiintyi kirkonrakennuksen välietapilla syyskuussa 2008

Ikää oli pyöreät 75 vuotta, kun pappila piti luovuttaa takaisin venäläishallintoon ja oltiin jälleen alkupisteessä. Kirkkoa enempää kuin majoituspaikkaa suomalaismatkustajille tai itsellekään ei ollut tarjottavaksi. Lähes uskomaton on tarina siitä eteenpäin: Kalevin tarmokas sukkulointi sikäläisen hallinnon pykäläviidakossa toi tuloksia. Lupa uuden kirkon rakentamiseen sota-aikana salamaniskusta palaneeen entisen kirkon paikalle saatiiin. Perustusten materiaali on luonnonkiveä. Sitä kuljetettiin mm. suomalaisajan jäljiltä löytyneiden navettarakennusten kiilakivistä Pälkjärveltä ja muualta lähiympäristöstä.

Työvoima on ollut paikallista väkeä, pääasiassa Ruskealan kylältä. Hanke on edennyt vaikeuksien voittamisen hengessä. Haasteista pienimpiä ei ole ollut rahoituksen järjestäminen. Melko varhaisessa vaiheessa majoitus- ja seurakuntatoiminta voitiin taas aloittaa, nyt rakennettavan kirkon kivijalassa. Kalevin 80-vuotispäivät 25.7.2006 voitiin pitää siellä jo hyvin viihtyisissä puitteissa.


Rovasti Antero Paananen, eläkkeellä oleva entinen Jäppilän kirkkoherra ja blokinkirjoittaja keskustelevat nyt tulevana adventtina jo käyttöön otettavassa kirkkosalissa 27.9.-09


Syysruska 2008 kaunisti luonnollisella somistuksella työmaata. Kirkkosalissa ei ollut vielä silloin kattoa eikä ikkunoitakaan

Syyskuun lopulla 2008 oltiin harjakaisvaiheessa. Ensi sunnuntain tapahtuman jälkeen katseet suuntautuvat taas seuraavaan ja suureen juhlaan, kun kirkon vihkiäiset saattavat olla esillä jo tammi-helmikuun vaihteessa 2010. Keinosten veljessarjaan kuulunut kenraali Yrjö Keinonen eteni sotilasurallaan korkeimmalle mahdolliselle paikalle. Pentti-veli oli lakimies, joka teki mittavan elämäntyön Joensuussa. Koulutusammattinsa ohessa hän toimi kuorojohtajanakin vuosikymmenten ajan. Kalevi, veljeksistä nuorin, ei ole ollut "pekkaa" pahempi. Saavutukset jotka ovat syntyneet vielä sydänsairauksia potevana eläkemiehenä, puhuvat puolestaan. Parasta miehuuttaan eläväkin joutuu niiden edessä nostamaan hattua!

Samassa kerroksessa kirkkosalin kanssa on seurakuntasali ja ravintola. Tilat ovat siistejä, valoisia ja viihtyisiä

Pieniä viimeistelyjä tehtiin vielä, kun tämä kuva otettiin 12. marraskuuta 2009. Rakentajan kasvoilta voi lukea tyytyväisyyttä ja iloa. Lopultakin ollaan näin pitkällä. Iloinen uutinen oli tullut edellisenä päivänä Suomesta: Kirkkoon saadaan oikeat urut. Ne tulevat lahjoituksena ja ovat aikaisemmin palvelleet Heinäveden seurakuntasalissa. Musiikkimies-Kalevi kertoi olleensa samojen urkujen soittajana joskus mieskuorojohtajan- ja opettajan työuransa vuosina


















keskiviikko 11. marraskuuta 2009

Itäsuomalaisia sukuja

Havukaisten sukuvaakunan aiheet ovat tunnetusta historiasta poimittuja: Rantasalmella olleen suvun miehiä palveli ratsutilallisina Ruotsin kuninkaan sotajoukoissa mm. Puolassa ja Baltiassa. Sulkakynät kertovat mukanaolosta talonpoikaislähetystössä Ruotsin kuninkaan luona, sekä toimista asiakirjojen laatijoina. Vaakunakilven lintu on haukka, joka on sukunimen perusmuoto. Se on muuttunut ensin murremuotoon Havukka, Haukkanen ja sitten lopulta nykyiseen Havukainen-kirjoitusasuun


Seppo Havukainen oli viimeinen miespuolinen suvun edustaja, joka yhtäjaksoisesti pysyneessä sukupolvien ketjussa oli hallinnut Havukkalanmäki-tilaa siitä alkaen kun ensimmäinen suvun edustaja muutti sinne. Tila oli osa alkuperäistä, sittemmin Alatupa-nimiseksi muodostettuna. Sukuseuran varapuheenjohtajana toiminut Seppo menehyi metsästysretkellä syksyllä 2007

Yleisesti tunnettua historiaa on se, että ruotsalainen kuninkaanvalta tuli entiseen Käkisalmen venäläislääniin 1600-luvun alkukymmeninä. Uudet isännät toivat mukanaan uuden uskonkin ortodoksisen tunnustuksen tilalle. Siitä suivaantunut entinen asujamisto lähti itään ja suuret alueet aina Aunusta myöten tyhjenivät. Muuttoa kesti 1580-luvulta lähtien noin sadan vuoden ajan.
Ruotsalaishallinto toi tullessaan tarkan väestökirjanpidon ja jopa uudet asukkaat: Tyhjiin kyliin muutti väkeä mm. Mikkelin ja Savonlinnan väliseltä alueelta, kuten Rantasalmelta, Säämingistä ja Heinävedeltä. Sieltä ne tulivat Väistöt, Muttoset, Matikaiset ja Havukaiset Keski-Karjalaan, vain muutamia esimerkkejä mainiten. Viime aikoina on lisääntyneessä määrin alettu tutkia eri sukujen vaiheita. Nyt ollaan jo niin pitkällä, että näistä tässä mainitusta suvuistakin on olemassa jo kirjaksi painetut historiat.

Sattumaa on, että kuulun Rantasalmelta tänne muuttaneeseeen Havukaisten sukuun. 1600-luvun loppupuolella asettui muuan Havukainen asumaan Kiteenlahden kylään tilalle, joka sittemmin sai nimen Havukkalanmäki. Kun oltiin 1800-luvun loppuvuosissa, kylän enemmistö kantoi tuota sukunimeä ja paljon heitä edelleenkin asuu samassa kylässä, vaikka suku onkin hahjaantunut ympäri Suomen ja laajallle kotimaan rajojen ulkopuolelle.

Sukuseura on perustettu vuonna 1983. Kesällä 2004 julkistettiin kiteeläisen sukututkija Ahti Kopperin tekemä 1040-sivuinen teos Havukaisen suku. Mies on laatinut useista muistakin täällä ja kauempana olevista suvuista historiakirjoja. Kirjan tekeminen oli koko suvulle suuri yhteinen ponnistus. Kun se tuli valmiiksi, on uhkana sukuseuratoiminnan jonkintasoinen laantuminen, jos uusia yhteisesti kiinnostavia aktiviteetteja ei keksitä. Jäsenistöä Havukaisten seurassa on edelleen mukana yli kaksi sataa.

Viime kesänä sukukokous pidettiin Hausjärven Oitissa. En ollut tällä kertaa mukana, mutta ennakkoon esittämistäni estelyistä huolimatta olivat päättäneet antaa puheenjohtajan nuijan lähivuosiksi haltuuni. Toivottavasti se ei merkitse toiminnan lopullista näivettymistä. Arvelen nimittäin, että 70-vuotiaan paikka on jossakin muualla kuin sukuseuran hallituksen puheenjohtajan tuolilla. No - itsepähän tuon päätöksen tehneet saavat nyt kantaa tekonsa seuraukset!

Mutta siunatuksi lopuksi: Ohessa on muutamia kuvia. Niistä teksteineen löytyy jotakin viime vuosina sukuseuran piirissä tapahtuneista asioista.


Havukaisten sukuseuran juhlassa kesällä 2005 paljastettiin muistokivi. Se sijaitsee Kiteenlahdessa Havukkalanmäellä, paikalla jonne Kiteenlahteen asettunut suvun kantaisä muutti vuonna 1685. Kuvassa vasemmalta alkaen ovat sukututkija Ahti Kopperi ja hänen vierellään silloinen sukuseuran puheenjohtaja Alpo Havukainen. Airueitten etupuolella olevat muut henkilöt ovat sukuseuran johtokunnan jäseniä