keskiviikko 6. kesäkuuta 2018

Ääri-ilmiöstä toiseen

 
Syksyn 2017 puinnit käynnistyivät sadekesästä huolimatta melkoisen hyvässä säässä. Sitten alkanut sadekausi kesti yhteen menoon kaksi viikkoa ja aiheutti suuret laatutappiot sekä pahoja ongelmia puinteihin. Kuva on entiseltä Kalmistolan Toropaisen pellolta, Kiteenjärven laskussa syntyneeltä tasangolta.
 
Kahtena viimeisenä syksynä viljelijät ovat saaneet taistella harvinaisen ongelman kanssa: hyvissäkin salaojissa olevat pellot olivat niin märkiä, ettei puimuri tahtonut pysyä pinnalla. Pitkään jatkunut sadekausi etenkin syksyllä 2017 esti puinteja niin, että pellolla tapahtunut tähkäidäntä pilasi monen isännän rehusadon laadun eläimille kelpaamattomaan kuntoon. Syyskynnöt jäivät märkyyden takia lukuisilla tiloilla pahasti kesken.

 
Toukotyöt etenivät keväällä 2018 hyvää vauhtia. Pellot kuivuivat nopeasti ja kylvöt saatiin tehdyiksi lähes ihanteellisissa olosuhteissa.

Kevät 2018 alkoi suotuisissa merkeissä. Pellot kuivuivat nopeasti muokkauskuntoon ja rästiin jääneitä kyntöjä päästiin keväällä jatkamaan tai muokkaamaan peltoja muilla menetelmillä kylvökuntoon. Myöhäiseltä vaikuttanut kevättöiden käyntiin lähtö kurottiin hyvissä olosuhteissa nopeasti kiinni. Monella viljelijällä touot olivat maassa jo toukokuun kolmannen viikon lopulla. Turvemaiden kylvökset tulivat nopeasti oraalle. Sadetta ei saatu pisaraakaan toukokuun viikkoina. Savikoilla ja hiesupohjaisilla pelloilla muokkauskerros kuivui liikaa. Orastuminen hidastui ja on peltoja, joiden oraissa on suuria itämättömiä läimäreitä. Saattaa olla, että joissakin tapauksissa normaalia orasmäärää ei saavuteta. Se vaikuttaa tietenkin satoon. Ja jos myöhemmät sateet saisivatkin aukkopaikat orastumaan, tuloksena on epätasaisesti tuleentuva vilja - paljon vihreitä jyviä vielä puintiaikaan ja siitä johtuen suuret kuivatuskustannukset.

 
Hiesupohjaisella pellolla oraissa on paljon aukkoja vielä kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Tiistaina 5. kesäkuuta tullut noin 10 millimetrin sademäärä tuli tositarpeeseen. Se ei pelasta kaikkea, mutta antaa kasveille muutaman päivän levähdysajan. Toivon mukaan lisää vettä saadaan lähipäivinä. Nurmien kehitys on pitkän kuuman sääjakson takia parisen viikkoa edellä normaalista. Timotei on tulossa tähkään. Vahinko vain, että kasvustoissa on silti hyvin vähän korjattavaa. Lisää kasvua on odoteltava sadon vanhenemisen uhallakin.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

  
Mutta huolet pois ja iloisiin asioihin: Hieno tapahtuma ja todella kaunis sää! Lauantaina Kiteelläkin juhlittiin kevään ylioppilaita. Omasta perheestä pojan ja miniän kolmas tytär oli nyt lakitettujen joukossa. Kahtena tätä edeltäneenä keväänä on juhlittu vanhempien sisarten ylioppilaaksi pääsyä. Ylioppilaita ja muuta väkeä Kiteen lukion pihalla juhlan päätyttyä.
 
 
Kevään ylioppilaat yhteisessä potretissa lukion seinustalla. Tänä keväänä lakin Kiteen lukiosta sai 46 nuorta.
 
 
Lippu liehui tangossaan Kankaalan talon pihalla.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti