lauantai 18. maaliskuuta 2017

Kevään enteitä taivaalla - ja maanpinnallakin

 
Kevääntulo etenee hiljalleen. Kiteenlahdessa ja lähiympäristössä on kuitenkin vielä melko vahva talventuntu. Ilmastonmuutoksesta tosin saattaa kertoa se, että useita varsin vähälumisia talvia on lähimenneisyydessä ollut. Eihän tästä kovin monta vuotta ole, kun talven kuukaudet maisema oli lähes täysin lumeton. Pellotkin olivat aikaisin melkoisen kuivat, kun salaojat toimivat talvellakin ja kevätvesiä ei lumien sulamisesta tullut. Tavallisesti näihin aikoihin Hyypiin sulassa soutelevat jo joutsenet ja pienemmät vesilinnut. Nyt on maaliskuun puoliväli ohitettu, eikä näitä siivekkäitä ole vielä ilmaantunut. Tänään on lauantai 18. maaliskuuta. Kylän toisella reunalla asuvat kertoivat joutsenia jo nähdyn Kiteenjoen alajuoksun lammissa kohti Kattilavaaraa ja Venäjän rajaa. Kuva yllä kertoo keväästä sen verran, että Salmenjoensuun sula Hyypiissä kasvaa päivä päivältä suuremmaksi.
 
 
Elonientä kohti suunnattu katse muistuttaa sekin kesäisistä asioista. Näkymässä olevat lomarakennukset saavat taas parin kuukauden kuluttua omat muuttajansa, kesäkiteenlahtelaisia kun hekin ovat. Kun klikkaat kuvan suuremmaksi, metsän kätkössä olevat yksityiskohdatkin alkavat hahmottua!
 
 
Pajapellon ukon eloa varmisteleva sydämentahdistin on tehnyt työtään jo puolitoista vuotta. Kohtalotovereita on toki lukuisia. Suomen Sydänliitto järjesti vertaisryhmälle koulutuspäivät Lappeenrannassa 20.- 22.2.  Kolmannen päivän  ohjelmassa oli päätösistunto ja kuva otettiin yhteiseksi muistoksemme.
  
 
Elämä jatkuu nousevan nuorison myötä. Lähellä omaa perhettä on tänäkin keväänä sekä kirjoittava abiturientti, että vanhojen tansseihin ehtinyt lukion toisluokkalainen. Tässä on penkkariajelijoita Kiteen keskustassa helmikuun puolessa välissä.
 

Ja sitten toiseen tunnelmaan, vanhojen tansseihin. Tapahtuma koetaan lukiolaisjoukossa hyvinkin tärkeäksi. Puvut ovat upeita ja tanssien harjoitteluun uhrataan aikaa alkaen jo kuukausia ennen tapahtumaa. 

 
Kulttuuritarjontaa Kiteellä on ollut tämänkin talven aikana paljon. Ilomantsin mieslaulajat vierailivat Kiteesalissa sunnuntaina 12.3. Viihdemusiikkipainotteinen konsertti sai yleisöltä hyvän vastaanoton. Kuvassa ilomantsilaiset ovat esiintymässä. Tapahtuman isännöi luonnollisena veljesjoukkona Kiteen mieskuoro.

 
Olisikohan tämä sitä "poikkitaiteellista" mielipiteiden vaihtoa, kun samassa kahvipöydässä istuu laulumiehiä niin Kiteeltä kuin Ilomantsistakin? 
 
 
Väliaikakahvitus kuului konsertin ohjelmaan. Otos on yleisöjoukosta Kipakka-ravintolan isommasta salista.
 
Onhan se tämäkin sadonkorjuuta, kun hakkuu- ja ajokoneet hyrräävät keväisessä metsikössä. Moto on jo poistunut "näyttämöltä", mutta ajokone odottaa vielä laanin kupeella kuljetusta seuraavalle työmaalle.
 
 
"Puupelto" oli tällä kertaa pienenpuoleinen. Pinta-alaa oli vain 0,6 hehtaaria. Yksi päivä kului hakatessa ja ajokin loppui seuraavan päivän  aamuna parissa tunnissa. Huomattavan järeää tukkimetsää kuitenkin hakattiin, kuten jatkokuljetusta odottava pöllikasa asiasta kertoo. 

 
Kuinka se kevät tästä lähtien etenee? Pitäisiköhän lähteä sitä vastaan etelänsuuntaan? Se varmaan olisi ihan kohteliasta. Vaikka nyt ensin tuota ylläolevaa näkymää kohti.......
 
 
Eikä se pieni kylpylälomakaan raihnaisille nivelille pahitteeksi liene. Mitenkähän jos vaikka  tuonne taas pulahtaisi.... Alla on sama paikka hieman toisesta kuvaussuunnasta.


 
Ja ne paikalliset kohvikit ihanine leivonnaisineen - vaikka askeesi onkin hyve, toki lomalla saa hieman herkutella. Kotona sitten voi rankaista itseään viikon näkkäri- ja kirnupiimäkuurilla. ...... Oikeastaan senkin voi tällä iällä sovittaa ehdonalaisena pidättyvyytenä - vai mitä arvon lukija tuumaa? 


Viimeksi etelänaapurissa tehtiin tuttavuutta Eila Pienimäen kanssa. Mikäpä siinä, sopiva solisti hän onkin seniorikansalle. Eilan kanssa meillä on menneiltä vuosikymmeniltä paljon yhteisiä muistoja: Katsotaan mihin tässä vielä ehtiikään!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti