lauantai 12. lokakuuta 2013

Pitkä kuuma kesä ikäihmisten kokemana


Joskus aikaisemmissakin blogeissa on jo tullut todettua se, että näille ikävuosille päästyä jokainen uusi kesä on vielä kerran saatu mahdollisuus nauttia Suomen luonnon tarjoamasta kauneudesta ja monenlaisesta täyteläisyydestä. Monesti mielessä käy myös se, että nuorena sitä jaksoi ja ennätti paljon nykyistä enemmän. Niin ehkä olikin, mutta oman ajan käytölle työelämä asetti kovat haasteet. Siksi kaikkeen ympärillä olevaan kauneuteen ja muuhunkin kesään liittyvään kokemiseen ei aina ollut aikaa eikä energiaa. Kun nytkin katselee taakse jäänyttä suvea vaikka kertyneiden valokuvien kautta, huomaakin ehtineensä mukaan hyvin monenlaisiin tapahtumiin. Omaan ja läheisten ihmisten kesään mahtui monta perhejuhlaakin. Kuvagalleria on melko suuri ja otosten järjestyskin joltakin osin mielivaltainen, Mutta katsotaanpa:


Tämä kuva on toukokuulta. Tilanne on Kiteenlahteen kesänviettopaikan 1960-luvun lopulla rakentaneen Tuomo Piirosen 90-vuotisjuhla-aterialta Kerimäellä. Sankari istuu takimmaisena vasemmalla ja Kaarina-puoliso vastapäätä häneen. Vieraat ovat Piirosten kesänaapureita Kiteenlahdesta.

Kuva on Kankaalan pihapiiristä heinäkuun alussa. Silloin olivat yhden lapsenlapsemme rippijuhlat. Luontokin on kuin juhlapuvussaan.

Rippilapsia ehtoollispöydässä konfirmaatiosunnuntaina 7.7.2013.

Alakuvassa on rippilapsia ja juhlakansaa Kiteen kivikirkon portailla.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Paria päivää aikaisemmin oli Ilmi-puolison 70-vuotispäivä. Kuvassa on oma perhe, lapset puolisoineen ja lapsenlapset koolla Ojamäessä. Maijan pitopalvelu valmisti meille juhla-aterian.

Miniän vanhemmat, Martta ja Reino Toropainen, ovat yhteisesssä potretissa 9.7.2013. Juhlan aihe oli Martan 80-vuotispäivä. Reinon vastaava ikäpaalu ohittui jo toukokuussa 2012.

Ystäviä kesämökkimme pihassa. Vieraat ovat saapumassa juhlimaan Kankaalan pariskunnan tapahtumana ulkoisesti pienimuotoisia kultahäitä.

Tässä ateria odottaa pöytääntulijoita. Ei seitsemää sorttia,mutta "kuitennii"!
 
 

Elokuun 31. päivänä 1963 jäi häävalssi tanssimatta.  Nyt se tuli viimein tehtyä, kun Radiorex laittoi levyt pyörimään lauantaitansseissa 31.8.2013.

 
Ikäpariskunnan juhlapotretti valokuvausta harrastavan pojantyttären otoksena. Kuva otettiin Pajapellon nurkalla, sen puutarhassa viheriöivän unkarinsireenin varjossa.

 
Havukaisten sukuseura juhli 30-vuotista ikäänsä 20.7.2013. Kuvassa on juhlakansaa tutustumassa Rapiomyllyn alueen nähtävyyksiin.

Rapionmyllyn koski virtaa osaksi turbiinin läpi, mutta myös vapaana sillan alitse. Tämäkin otos on Havukaisten juhlapäivältä.

.
Edellisessä blogikirjoituksessä kerroin uudestaan tarinan Olaf Tarusta. Elokuisella vironmatkalla otettiin tämä kuva. Tarun haudalla on osa ryhmämme jäsenistä.

Opas kertoo jännittävää tarinaa Haapsalun piispanlinnan sisäpihalla. Muuriin suljettu vaalea neitsyt ilmestyy vuosittain ja aina elokuun 22. päivän yöllä linnanmuurin seinustalle. Nytkin juhlavalmistelut olivat käynnissä. 15.8.2013.

Puhoksen perinnepäivät 2013. Vanhan Olympia-maamoottorin kunnostanut kiteeläinen Toivo Halttunen seisoo harrastekoneensa vieressä.

Tämän Steyr-senioritraktorin omistaa Unto Hurskainen Kiteen Närsäkkälästä.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Pyhiinvaellusmatka Kalle Päätalon maisemiin mahtui sekin kesän 2013 ohjelmaan. Kuva otettiin Kallen kotitalon edustalla Taivalkosken Jokijärvellä.

"Satusetä" muuraili pitkän mukaan tämän "sijojaan hakevan uunin" Päätalon pirttiin. Aikaa kului, kun tämän tästä piti "selevittää muuan poklomi", joka oli sattunut muurarin aikaisempina vuosina Amerikan "Kalumeetissa". Alla on rannassa oleva "Pää-Herkon" sauna, johon siihenkin liittyy monta tarinaa, kuten Kalle Päätalon lukuisat fanit hyvin muistavat!



¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
 Eräästä menneen kesän motoristitapahtumasta on tämäkin otos. Taisi olla Pielisen ympäriajo kesäkuun alussa, kun kuva otettiin.

Ylämyllyn rompepäiviltä kesäkuun alussa tarttui mukaan tämä kahviastiasto 12 hengelle. Pitihän tuo ostaa, kun vielä uuden ja käyttämättömän komeuden hinta oli vain 15 euroa!

Ylämyllyllä oli tarjolla vanhoja koneita ja "rompetta" yleensä, tapahtuman nimen mukaisesti. Paitsi rautaa, tarjolla oli myös "retonkia ja pitsiä", kuten tämä kuva kertoo.

Paljon työtunteja vaatinut entisöinti on tämäkin. Harrastaja oli tuonut sen tuloksen yleisön ihailtavaksi. Ylämylly kesäkuun alussa 2013.

Ponutaival-tapahtuma kokosi jälleen noin tuhat kävijää Puruveden rannalle. Teema on ollut esillä jo aikaisemmassa blogikirjoituksessa menneenä kesänä.

 
Kiteenlahti on edelleen viljelykylä. Kauranpuinti on päättynyt tällä peltokuviolla, joka sijaitsee tasangolla entisen Kiteenjärven vesijättönä.

 
Rauta ja Petrooli-tapahtuma on siirretty uuten paikkaan. Nyt ja jatkossakin sen ympäristönä toimii Riihimäen messualue. Syyskuun alussa otetussa kuvassa on hienosti entisöity traktori, Allgaier AP17.

Zetor-harrastajat kokosivat Riihimäelle edustavan kokoelman traktoreitaan. Ainakin 1950-luvun loppuvuosina ja pitkälti siitä eteenpäinkin näillä tehtiin viljelytyöt tuhansilla suomalaisilla maatiloilla.

Fordson Major-traktorien lisävarustetarjonnassa olivat myös kuvan mukaiset puolitelat. Tässä sellaiset on asennettu 1940-luvun lopulla valmistettuun EN27-malliin. 

Alakuvassa taas on vanhin Riihimäellä esillä ollut "traktori". Se on Avense-merkkinen sata vuotta sitten Ruotsissa valmistettu moottoriaura. Hehkukuulia lämmitettiin starttia varten kahdella puhalluslampulla. Vauhtipyörästä moottori käynnistyi ja sen käynti oli varsin kaunista kuultavaa, vaikka sylintereitä on vain yksi! Katu-uskottava oli kuljettajakin. Tässä kuvassa häntä ei näy, mutta olemus toi mieleen vuosikymmenet purjehtineen1920-luvun merikarhun. Parroittuneena ja tuulten tuiverruksessa tummaksi ahavoituneena!


 
Puolukkametsät ovat loppukesän upea kohde.Tässä kuvassa on ämpärintäysi mehukkaankypsiä vitamiinilähteitä. Mistäpä muualta, kuin Kiteenlahden saloilta!

Kiteeläismotoristeja syysajolla, tässä Uukuniemen kirkon sankarihaudoilla. Kunnan väkiluku oli enää viitisensataa, kun se liitettiin Parikkalaan pian kymmenen vuotta sitten. Ennen sotaa Uukuniemi oli melko iso pitäjä. Siitä kertoo myös sankarivainajien suuri määrä. Miesjoukko on paikalla hartaissa tunnelmissa -  toisin kuin moni luulee!


Sankarihaudoilla ymmärtää sen suuren uhrin, jonka tässä tapauksessa Uukuniemi antoi isänmaan vapauden hintana. Nimien alla olevat syntymäaikatiedot kertovat, että vainajien joukossa on paljon vasta kahdenkymmenen vuoden ikään päässeitä nuorukaisia.


 MC-Kitee- motoristikerhon jäseniä ajokkeineen. Taustalla näkyy Uukuniemen kirkko.  Syyskuun viimeinen lauantai 2013.

 
Kiersimme Oulujärven neljän motoristin voimin. Ajankohta oli syyskuun loppu ja kuvan taustana on Sotkamon kirkko.

 
Syksyn viimeisimpiä ajoja oli harrasteajokin käyttäminen museointitarkastuksessa. Lokakuu on jo hyvällä menolla. Vuoden 2014 alussa tämä 6. lokakuuta 1983 valmistettu Honda saa museoajoneuvostatuksen. Paljon puuhaa tämäkin projekti on antanut, mutta samalla ollut myös hyvin kiinnostava haaste.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Siinähän se  kesä tuli katseltua pähkinänkuoressa. Eikä nyt ajatellen mitenkään kiireiseltä tuntuneena. Vapusta lokakuun puoleen väliin sentään mahtuu pitkälti toistasataa päivää ja valoisa vuodenaika antaa niihin paljon lisätunteja.
Tämä sattui muuten olemaan sadas kirjoitus maaliskuussa 2009 alkaneesta Pajapellon nurkasta-blogista. Sattumaa on sekin, että kuvia tähän kertyi niin ikään melkein "juhlallisen" paljon! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti