sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Kiteenlahti tutummaksi-tapahtuma 11.8.2013


Kiteenlahti-kyläkirjan lukijat ovat toivoneet, että järjestettäisiin tapahtuma, jonka puitteissa voisi tutustua kylän eri kulmakuntiin ja nähtävyyksiin. Haasteeseen vastataan sunnuntaina 11.8. Bussikuljetus lähtee Kiteen osuuspankin kulmilta klo 11.30. Kierroksella kuljetaan alkumatka Selkuella, Kiteenjärven ja Hyypiin rantateillä sekä niiden lähialueilla, tutustuen mm. alueen paikannimistöön, kuten Elkonsärkkä, Pienisalmi, "Rutjanmeri" ja Hännisenlampi.
 
 Rieskankivi on melko lähellä maantietä Kalmistolan Toropaisesta hieman itään. Sen lähellä länteen päin on Rieskanlampi, lempinimellä "Rutjanmeri". Yllä oleva kuva on Rieskankivirykelmään kuuluvista siirtolohkareista.

Metsäkosken entisen myllyn paikalla on nykyaikainen turbiini joka kolmivaihegeneraattoriin kytkettynä jauhaa sähköä noin 75 kW:n teholla.

Järvienlaskun vaikutukset tulevat esille, kun ajamme läpi maisemakylän ja poikkeamme tutustumassa Hiidenjokilaakson alueelle muodostuneeseen laajaan peltoaukeaan. Käymme  Pukarissa, jolloin hahmottuu missä sijaitsevat esimerkiksi Hiidenjoenkalliot ja Rosvokallio. Metsäkoskentien varrelle  kierroksella sijoittuvat Kiteenjoen Markanlampi, Kalteri ja Tuomas Holopaisen lapsuusvuosien kotipaikka, Pirttilä. Mielenkiintoinen kohde on alueen ainoa toiminnassa oleva turbiini ja sähkövoimalaitos Metsäkoskella. Laitoksen omistaja Esko Tiainen on paikalla esittelemässä ja tarjoaa mahdollisuuden tutustua jopa voimalaitoksen turbiinisaliin.

Käymme myös Välivaarassa ja Mustanlammen tienhaarassa. Molemmissa paikoissa on jatkosodan taistelujen muistomerkki. Kierroksella ajamme kylään aikanaan perustettujen rintamamiestilojen vieritse. Matkan varteen jää Kattilakoski, johon avautuu näkymää rajatiellä olevalta Kiteenjoen sillalta. Loppumatkaan tulee pistäytyminen  kylän koulun pihapiirissä, samoin kuin sen vieressä olevalla Havukais-suvun muistomerkillä. Kiertoajelu päättyy entiselle Partasensaarelle, joka nykyään tunnetaan Partala-nimellä. Muholankosken keittokatoksella tarjotaan retkelle osallistuneille nokipannukahvit kiteenlahtelaisleivonnaisilla höystettyinä.

Matkan aikana ja loppukahveilla on aikaa tarkentaville kysymyksille. Oppaiksi kierrokselle tulevat ainakin Kiteenlahti-kirjan koonnut Pekka Havukainen, alueen sotahistoriaan perehtynyt Veikko Vasarainen ja "Törsävän Teuvo" Havukainen, joka hyvämuistisena ikämiehenä voi pitkältä ajanjaksolta kertoa omina kokemuksinaan elämästä Kiteenlahdessa. Kiertoajelulle on vapaaehtoinen maksu, jolla pyritään kattamaan kuljetuksen ja tarjoilun kustannuksia. Toinen osoite mahdolliselle tuotolle on Kiteenlahden kyläyhdistyksen kassa, jonne sinnekään muutamat eurot eivät ole pahitteeksi.

                                            
Kalterinkoski poistui, kun jälkimmäisesä järvienlaskussa uomaa syvennettiin huomattavan paljon kalliota räjäyttämällä. Samalla meni myös myllynpaikka. Se siirrettiin Kiteenjoen virtaussunnassa alemmaksi, lähelle Lautakkojärveä. Kuvassa on silta, jota myöten Tuomas Holopainen kulki koulumatkaansa kohti Kiteenlahdesta nyt jo lakkautettua opinahjoa.

2 kommenttia:

 1. Kuulostaa mielenkiintoiselta kierrokselta.
  Valitettavasti en pääse mukaan, kun on toinen tilaisuus jyväskylässä samana viikonloppuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä unohda meitä, Raija!
   Kyllä saat uuden mahdollisuuden ja henkilökohtaisen opastuksen, jos joskus suuntaat nähin maisemiin!
   Katsele kaunista Suomea ja nauti jäljellälevista kesäpäivistä!
   Kankaalan Pekka

   Poista