sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Kevätsointuja Kipakka-ravintolassa

Kiteen Mieskuoron laulajajoukko johtajansa Hannu-Heikki Hakulisen kanssa. Vasemmalla on eräs konsertin säestäjistä, Timo Hacklin hanureineen.

Keväistä huhtikuun viimeistä sunnuntaita 28.4. juhlistettiin Kiteellä lukion Kipakka-ravintolassa kahvikonsertin merkeissä. Paikalle oli saapunut pitkälti toista sataa mieskuorolaulun ystävää. Ohjelmavalinnoissa kuultiin kuoron perinteistä kumpuavia tuttuja lauluja. Säveltäjäniminä mukana olivat mm. Oskar Merikanto, Toivo Kärki, Jukka Kuoppamäki, jopa puolen vuosituhannen takainen keskieurooppalainen C.B.Pergolesi sävelmällä Jospa oisit kaunokukka.  Kuoron lähihistoriasta peräisin taas oli slaavilaisten laulujen osio. Siihen kuuluneet kappaleet olivat valintoja 1990-luvun lopulla toteutetusta slaavilaisen musiikin konserttisarjan ohjelmistosta, josta tehtiin myös kuoron ensimmäinen CD-tallenne Marianna.
 
Konsertin yksi teema oli huhtikuuun lopulla 2012 lento-onnettomuudessa menehtyneen puheenjohtajamme Teppo Mikkosen muiston kunnioittaminen. Se näkyi eräissä lauluvalinnoissa ja osaksi siitä syystä mukana oli Tepon ihaileman Oskar Merikannon sävellys Eino Leinon tekstiin. Laulu on Oi kiitos sä Luojani armollinen. Kappale esitettiin konsertissa Sortavalan Akateemisen naiskuoron johtaja Valentina Voronetskajan ja Hannu-Heikki Hakulisen duettona. Samaa laulua oli useita kertoja kuultu aikaisemmin duettoparilla, jossa edesmennyt Teppo Mikkonen lauloi miesääntä. Kun konsertin nimi siis oli Keväinen kahvikonsertti, tuo kahvitus tapahtui konsertin väliajalla. 
 
Laulajia ilahdutti useiden Teppo Mikkosen läheisten mukanaolo konserttiyleisössä. Tepon lapset, sisarusparveen kuuluvat ja muuta sukua oli päässyt juhlaan mukaan. Mieskuorolaiset lausuvat heille vielä tässä siitä lämpimät kiitokset!           

 
Eräs kuoron solisteista oli bassomme Eino Virtanen. Kiteeläisyleisön edessä solistin roolissa miestä ei aikaisemmin ole nähtykään. Omaa "Martti Talvelaamme" tullaan todennäköisesti kuulemaan jatkossakin, ainakin se tuntui olleen niin konserttiyleisön, kuin oman laulajajoukkomme toiveena!

Valentina Voronetskaja ja Hannu-Heikki Hakulinen tulkitsevat Oskar Merikantoa Kipakka-ravintolassa 28.4.2013.
Omaksi tehtäväkseni oli annettu konsertin välijuonto kahvitauon jälkeen. Muistelin siinä pidettyä entistä puheenjohtajaa Teppo Mikkosta. Hänen toimestaan Sortavalaan vietiin iso kokoelma Merikanto-sävellyksiä jo yli 20 vuotta sitten. Sittemmin niitä esitettiin Kiteen mieskuoron ja Sortavalan naiskuoron omissa ja kanssamme yhteisissä konserteissa lukuisissa yhteyksissä. Kohteliasta oli, että esityksen tiivistelmän kerroin Sortavalasta mukana olleelle naiskuoron lähetystölle heidän omalla kielellään.


Ravintolan yläparvekkeelta otetussa kuvassa näkyy viihtyisän ravintolatilan sisämiljöötä. Kuva kertoo myös siitä, erttä salin istuinpaikat olivat konsertissa täynnä yleisöä. Laulajajoukko johtajineen on kuvan vasemmalla reunalla. Laulajat haluavat tässä jälkikäteen kiittää kaikkia tapahtuman onnistumiseen vaikuttaneita. Jo mainitun Timo Hacklinin lisäksi säestäjinä olivat viulisti Liisa Karhu ja pianisti Tuula Tiainen, joka toimi myös kuoronjohtajana kappaleessa Kuljen yksin autiolla tiellä. Johtajaa tarvittiin, kun Hannu-Heikki itse esiintyi tuon laulun solistina. Iso kiitos kuuluu myös kaupungin kulttuuritoimiston "työmyyrälle", Seppo Savolaiselle! Hänen ansiotaan oli esimerkiksi kaunis konserttiohjelman käsilehti ja monet yleisjärjestelyt. Tässä blogikirjoituksessa olevat kuvatkin ovat hänen kamerastaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti