lauantai 6. lokakuuta 2012

Kiteenlahden kylähistoria valmistuu

Kiteenlahti-kyläkirjan taitto on loppusuoralla ja valmistuu parin viikon kuluessa. Kokonaisuudessaan teokseen tulee 350 sivua ja kirjassa on 40-sivuinen väriliite, jossa on taidepainopaperille painettuna 82 valokuvaa. Väriliitteen teemoina on "Värien kertoma Kiteenlahti tammikuusta joulukuuhun" ja toisena teemana "Henkilöitä ja tapahtumia" -osio. Kirjan nimi tulee olemaan "Kiteenlahti - Vatjan perukasta maakunnan maito- ja maisemakyläksi".
 Mustavalkosivuille tulee noin 250 kylän historiasta ja ihmisistä kertovaa valokuvaa. Teemoittain eteneviä lukuja on kymmenen ja artikkeleita kirjassa on nelisenkymmentä. Niihin liittyy useita laajoja henkilökuvia, kuten rakennusneuvos Tauno Huhtilaisen ja  Haminassa sotakorvauslaivoja rakentaneen "Lammin Heikki" Havukaisen sekä Kiteen aikaisemman nimismies Ilmari Havolan tarinat. Nightwish-johtohahmo Tuomas Holopainen on mukana omalla muistelmakirjoituksellaan niistä pitkälti yli kymmenestä vuodesta, jotka hän Holopaisten perheen nuorimpana ja Kiteenlahden kyläkoulun oppilaana tässä viehättävässä maisemakylässä vanhempineen ja muine sisaruksineen asui.
Kylästä löytyvät ensimmäiset asiakirjoihin viedyt merkinnät vuodelta 1500, jolloin itäinen veronkantaja kirjasi Vatjan viidennekseen kuuluneet Kiteen talot veroluetteloon. Kiteenlahtea kutsuttiin siinä Niemen kyläksi ja asutusta oli vain kaksi savua. Myöhemmin kylä nopeasti kasvoi ja taloluku lisääntyi. Hännisenlampi on Hyypiinjärven itäpäässä kapean kannaksen erottamana. 1970-luvulla sen pohjasedimentin  jääleikenäytteistä saatiin lasketuksi, että rukiin ja pellavan viljely täällä oli aloitettu joskus 1430-luvulla. Oma kyläkoulu vuodesta 1905, sen tuoma uusi sivistyksen ja järjestötoiminnan  kasvu, ne tekivät Kiteenlahdesta nopeasti valistuneen kyläyhteisön. Kylän paikallismaantiede, maisemat, koneellistuminen, ammattien kehittyminen kylän monine osaajineen, kaikki tämä ja paljon muutakin kyläkirjan kansien väliin mahtuu. 1700- ja 1800-luvuilla tapahtuneet kaksi järvien laskua, jokiperkaukset ja sen jälkeinen viljelyalan nopea lisääntyminen, taas vaurastuttivat kylää taloudellisessa mielessä. Kaikki nämäkin asiat ovat runsaine kuvituksineen uuden kyläkirjan ja kylähistorian laajassa kerronnassa mukana.

Kiteenjärven ja Hyypiin kannakselta tehtiin 1970-luvulla keramiikkapalasten löytö, jonka perusteella vanhin Kiteenlahdessa ollut asutus voitiin ajoittaa kivikaudelle,  pari tuhatta vuotta ennen ajanlaskumme alkua olevaan aikaan. Voidaan siis puhua todella vanhasta asumiskylästä, kun Kiteenlahden varhaisinta historiaa tarkastellaan. Prosessori Veijo Saloheimo avaa jo kirjan alkuluvuissa mielenkiintoisella tavalla näitäkin asioita, puhumattakaan ajasta 1500- 1721, johon ajanjaksoon mahtuu monia sotia ja suuria väestömuutoksia koko silloisessa Karjalassa ja siten myös Kiteenlahden kylässä.

Havukaisten sukuseura juhlii 30-vuotista historiaansa kesällä 2013. Heillekin uusi Kiteenlahti-kirja on uusi tietolähde ja mielenkiintoinen lukemisto kylästä, jonne lähes jokaisen suvun jäsenen juuret tavalla tai toisella liittyvät. Teoksesta tulee erinomainen vieminen ystäville kauemmaksikin ja ennen kaikkea mainio joululahja, kun jälleen mietitään sopivaa tapaa muistaa ystäviä ja läheisiä. Kiteenlahden kyläkirjassa rahat eivät ole hukassa, sen kirjan kokoaja voi hyvällä omallatunnolla sanoa. Koviin kansiin sidotun kirjan väriliitteessä on myös hyvin mielenkiintoinen kartta. Siinä on nykyiselle peruskarttapohjalle piirretty värilliseksi se alue, joka kylästä oli veden peitossa ennen ensimmäistä järvenlaskua 1700-luvulla.


Kirjan hinnaksi tulee tällä näkymällä 35 euroa ja kolmen kirjan pakettina joulahjaostoksen summaksi on kaavailtu sataa euroa. Mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan, kirja julkistetaan viimeistään marras-joulukuun vaihteessa. Ennakkovarauksia ja tiedusteluja voi tehdä sähköpostiosoitteella pekkahavukainen@suursaimaa.com. Hyvät vihjeet levityksen onnistumiseksi ovat nekin tervetulleita!

3 kommenttia:

  1. Pekka,

    suururakka takana.
    Onnittelen!

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos onnitteluista!

      Vielä pitää etsiskellä kirjoitus- ja muita virheitä taiton lopputyönä. Taitto-ohjelmakaan ei ole täydellinen, yhtä ja toista vipellystä senkin jäljiltä on löytynyt. Tavoite on saada aineisto kirjapainoon 22.10. alkavan viikon lopulla ja sieltäkin tulee vielä yksi vedos ennen painatusluvan antamista.

      Tulee muuten tasan seitsemän vuotta mieskuorohistorian julkistamisesta 2.12.2005. Tänä vuonna se joulukuun päivä taitaa olla sunnuntai, että jospa vaikka sitten kyläkirja-asian merkeissä kahviteltaisiin.

      Tervetuloa mukaan, ilmoittelen vielä tarkemmin, kun asiat varmistuvat!
      Kankaalan Pekka.

      Poista