
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Kiteen mieskuorolla oli uuden johtajansa Hannu-Heikki Hakulisen tervetuliaiskonsertti Kiteen kirkossa sunnuntaina 11. joulukuuta 2011. Joulunajan suuri kulttuuritarjonta lienee syy, miksi asia julkisuudessa jäi ainakin jälkikäteisarvioina vähälle huomiolle. Siksi teemaan on nyt vielä viikkojen kuluttuakin syytä palata.



Yllä oleva mustavalkokuva otettiin Kupiaisen kaupan rappusilla vappuna 1965. Ne jotka ovat olleet kiteeläisinä jo silloin, tuntevat suuren osan laulajajoukosta. Havaintona tässäkin on, että Hakuliset ovat hyvin edustettuina: Johtajana on Onni Hakulinen, kakkosbassossa Onnin veli Ukko-Simo takarivissä äärinnä oikealla, tosin edessä olevan laulajan taa piiloutuneena. Takarivissä ovat myös Hannu-Heikin isä Viljo, Simon poika Esko ja hänen edessään oikealla Viljon poika Jorma. Onpa Viljon vävykin, Pauli Gröhn laulajien joukossa eräänä kakkostenorina.
Simon poika Veli Hakulinen, ykköstenori, jää kuvassa osittain johtajan taakse.

Kun blogin aiheena on Hannu-Heikin ja yleensä Vaaran Hakulisten laaja musiikkiharrastus, kannattaa muistaa miehen aikaisempia laulajavuosia: Vanhat juhlaohjelmat tosin puhuvat silloin Hannu Hakulisesta, mutta sama Hannu-Heikki silti on kyseessä. Käsilläni on konserttiohjelma vuodelta 1965. Kiteen mieskuoron konsertissa Kiteen kirkossa esiintyivät silloin duettolaulajina Raili Ilvonen, edesmenneen kanttori Kalle Tiaisen tytär ja Hannu Hakulinen. Kappaleet olivat Bertalottin Luoksein jää ja J.S.Bachin Oi tyydy sielu. Hannu-Heikillä oli silloin ikää 19 vuotta ja takana melkoinen laulajanura alkaen pojanäänellä lauletusta sooloista jo kansakoululaisena.
Taustalla oli Viljo Hakulisen ja hänen puolisonsa Aili Hakulisen suuri rakkaus musiikkiin ja laulamiseen. Viljo toimi ennen sotia Sortavalassa sijainneen Vaalijalan kehitysvammalaitoksen laitosmies- autonkuljettajana ja lauloi siellä parhaimmillaan viidessä eri kuorossa. Aili taas oli Sortavalassa Alfons Almin vuosina suosittu oopperasolisti. Asiantuntijat arvioivat silloin, että kyseessä on kansainvälisen luokan sopraano. Silti perhe onneksi oli äidin arvoissa ammattilaulajan uraa tärkeämmällä sijalla. Asiaa ei ole sivullisen helppo arvioida, mutta ehkä oli onni, että lapset saivat pitää lähellään äidin ja isän, jotka johdattivat heidät musiikin uskomattoman hienoon maailmaan. Esittelyä ei kaipaa sekään, että Hannu-Heikin sisar Seija on Kiteen kirkkokuoron pitkäaikainen altto ja hänen tyttärensä Leena Kiteen seurakunnan nykyinen kanttori!

Viljo Hakulisen perheen vanhimmat lapset ovat syntyneet Sortavalassa. Mitä todennäköisintä on, että jos sota ei olisi muuttanut asioita, siellä olisi tullut tehtyä pariskunnan elämäntyö kokonaisuudessaan. Kun kaupunki jäi vieraille, Viljo asettui asumaan Kiteen Savikolle Alavaaran taloksi nimetylle paikalle. Samassa taloryhmässä asuivat myös Onni-veli ja tietenkin kantatilan, Ylävaaran Simo perhekuntineen.


Kiteeläiset musiikin ystävät ovat saaneet hyvän ja osaavan toimijan Hannu-Heikki Hakulisesta, joka helmikuussa 2011 jäi eläkkeelle kirkkomuusikon ja musiikinopettajan tehtävistä Lahdessa.
Kun talo ja asuminen ovat taas synnyinpitäjässä, Kiteen mieskuoronkin johtajatilanne on laulajien mielestä jälleen hyvissä käsissä. Ei ole kovinkaan tavallista, että pikkukaupungin kuoroa johtaa mies, jolla on takanaan ja vielä edessäkin maineikasta uraa lukuisista omista solistikonserteista, kansainvälisiltä oopperalavoilta ja laajasti tunnettuna kirkkomuusikkona. Tästä on Kiteellä hyvä jatkaa!