keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Kiteeläistä S-rautakauppaa

Minne katosi S-ryhmän rautakauppaosaaminen?

Pitkälti 1970-luvun loppuvuosiin lähes jokaisessa maaseutupitäjän kylässä oli osuuskaupan myymälä. Osana valikoimaa hyllyistä löytyivät tärkeimmät rautakauppatavarat, kuten vaikkapa savupellit, uuninluukut, ovenlukot ja -saranat.

Alueosuuskauppatiimellyksessä jäljelle jäivät marketit kirkonkyliin ja päätarjonnaksi muodostui ruoka- ja päivittäistavarakauppa. Suurimmille paikkakunnille suotiin sentään jonkinlainen Hankkija-Maatalous Oy:n yksikkö, S-rauta tai parhaassa tapauksessa korkeamman statuksen omaava Agrimarket-myymälä. S-rautojen valikoima ei yltänyt edes samaan, mikä oli päämyymälöiden rautaosastoilla kirkonkylässä pitäjäosuuskauppojen aikaan.

Kiteellä tosin oltiin tyytyväisiä S-marketin alakertaan sijoitettuun Rauta-Hankkija -myymälään. Tyytyväinen oli kaiketi myös päämies, Hankkija-Maatalous Oy: noteerattiinhan Kiteen yksikkö kymmenkunta vuotta sitten tulokseltaan luokkansa ykköseksi. Osaamista löytyi moneen lähtöön, esimerkkinä vaikka se, että Kiteen toimipaikan työntekijä palkittiin toistuvasti maan parhaana keittiökalustemyyjänä.

Puolenkymmentä vuotta sitten taajaman kupeeseen Puhostielle avattiin muhkean kokoinen Agrimarket -yksikkö. Vieressä oli tärkein kilpailija K-ryhmästä ja muutakin palvelutarjontaa sijoittui samojen parkkipaikkojen piiriin. Asiakkaasta tuo kehitys näytti peräti hyvältä. Hulppeissa tiloissa oli tavaraa ja menestyksen eväinä tuli asiakkaita molemmille kilpaveikoille ainakin ympäri Keski-Karjalan.

Mutta kuinkas kävikään: Viime kesästä lähtien Kiteen Agrimarket on kokenut uskomattoman alasajon. Vuokrattuja tiloja olikin liikaa, tavarankierto ei toteutunut niin kuin oli suunniteltu ja kate laahasi reilusti miinuksella. Miten lienee kiertänyt runsas hevos- ja ratsastustavaravalikoima, kun silläkin oli - ja edelleen on - myyntipinta-alaa kaiketi ainakin saman verran kuin muilla karjataloustarvikkeilla, vaikka Kitee on vielä edelleen enemmän lehmä- kuin hevospitäjä.

Nyt valikoimahallinta lieneekin sitten kohdallaan. Esimerkiksi sopinee desinmitan kokoinen kiuasmaalipurkki: Jos kiteeläinen nyt haluaa ehostaa kesämökkinsä saunan kiuasta kuumankestomaalilla, turhaa on katsella oman S-ryhmään kuuluvan rautakaupan hyllyjä. Ei ole tavara kiertänyt talvikuukausina, tappiollinen tuotehan tuo! Tuskinpa kuitenkaan nuo nyt puuttuvat pikkuriikkiset maalipurkit jaksavat osaltaan nostaa yritystä riittävästi herrojen suunnittelemalle kasvu-uralle. Olisikohan sittenkin ollut viisainta pysytellä entisissä liiketiloissa Kiteen ydinkeskustassa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti