
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Kiteeläinen kotiseutuväki on vuosikymmenten ajan kantanut huolta Meijerinrannan historiallisen miljöön säilyttämisestä tuleville sukupolville muistona oman pitäjän osuustoimintapohjalle syntyneestä teollisuudesta. Puhoksen Konepaja hiipui 1800-1900-lukujen taitteessa. Metalliteollisuus Kiteellä olikin ollut jokseenkin täysin sen yrityksen varassa. Maataloutta lähempänä olevalla meijeritoiminnalla täällä oli perinteitä yksityisen yrittäjän P. Kankkunen Oy:n hoitamana jo vuodesta 1876.
¤
Valistunut kiteeläisvaikuttaja ja kansanedustaja Akseli Brander puuhasi Kiteelle useita osuustoiminnallisia yrityksiä. Ensimmäinen oli Kiteen Osuusmeijeri, jonka toiminta alkoi vuonna 1906. Myöhemmin perustettiin Kiteen Osuuskauppa ja osuuskassoja, jotka alkuun toimivat pieninä kyläkassoina, mutta koottiin suurelta osin jo ennen toista maailmansotaa yhdeksi pitäjän kattavaksi osuustoimintapankiksi nimeltään Kiteen Osuuskassa.
¤
Kiteen Osuusmeijeri ajautui talousvaikeuksiin 1960-luvun alussa. Maidonlähettäjät syyttivät hallintoa kannattamattomasta sahaustoiminnasta ja siihen liittyneestä riskejä sisältäneestä ulkomaankaupasta. Lopullinen fuusiopäätös tehtiin vuonna 1963. Joensuun Ympäristön Osuusmeijeri-nimellä Kiteellä jatkettiin toimintaa meijerialueen uudemmassa toimitilassa, maidonkeräilyasemalla. Kun maidon pystökeräilystä luovuttiin 1970-luvun taitteessa, tilasäiliömaitoa alettiin kuljettaa suoraan Joensuuhun.
¤
Saha oli vuokrattu jo fuusiovaiheeessa yksityiselle ja lopulta jo vanhanaikaiseksi jäänyt laitos purettiin. Jäsenten tarvitsemaa leipä- ja rehuviljan jauhatusta ja tuottajamyyntiä varastoineen jatkettiin myllyssä. Alueella uusimpana rakennuksena ollut maidon vastaanottoasema yläkerrassa olleine työmaaruokaloineen jäi tyhjäkäynnille ja palveli sitten pari vuosikymmentä liiketilana. Viimeisiä vuokraajia oli Keskusosuusliike Hankkija, jolla oli meijerin tiloissa maatalousmyymälä vielä 1980-luvun lopulla.
¤
Meijerin alue nousi otsikoihin kesällä 2008, kun ilkivaltaisesti sytytetty tulipalo tuhosi kivimeijerin kattorakenteet ja aiheutti savuvahinkoja jäljellejääneisiin rakennuksen osiin. Sivurakennuksessa olevaan konehuoneeseen pääsi rakennusten välisen yhdyskäytävän kautta paljon myrkyllisiä savukaasuja. Niiden vaikutuksesta siellä edelleen oleva historiallisesti arvokas höyrykone alkoi kiihtyneen korroosion takia edelleen rapistua.
¤
Meijerin alue ja sen kiinnostava historia nostettiin hyvin aiheellisesti esille kohta tulipalon jälkeen, nyt eritoten siksi, kun Meijerinranta kiinteistöineen oli juuri äsken siirtynyt Kiteen kaupungin omistukseen. Kiteeläiset kotiseutuharrastajat ovat todella iloisia siitä, että nyt perustettu Meijerinranta-hanke antaa toivoa yhteisen kulttuuriympäristömme uudesta noususta. Hankkeen vetäjäksi nimitetty maisteri Heli Hirvonen kokosi lauantaina 19.2.2011 koolle keskustelijaryhmän ideoimaan Meijerinrannan yritys- ja kulttuurikeskus-hankkeen jatkoa.
¤
Tämän tekstiosuuden jälkeen on liitetty kymmenkunta valokuvaa meijerinrannan aikaisemmasta historiasta ja osaksi myös nykypäivästä, eilinen kokouslauantai niihin lukien:
¤














Meijerinranta-hanke sai Wacken-kokemuksen pohjalta tulleella näkemyksellä vahvaa kannustusta: Saksalaisvieras näki alueella olevan potentiaalia jopa kansainvälisten mittojen taide- ja kulttuuritapahtumien näyttämöksi ja paikallisen taitojen osaamisen arvostetuksi keskukseksi. Esillä oli myös tiivis integrointi Hutsin urheilukeskukseen. Kaupungin edustaja kertoi suuniteltavan jopa kahdella alikukulkutunnelilla varustetun kävelytien rakentamista Meijerinrannasta Hutsiin.
¤




Väritys muuttui, kun tuttavuus, jopa ystävyys Nigthwish-yhtyeeseen, sen Tuomas Holopaiseen ja "isään", Plamen Dimoviin, syntyi. Kiteen vaakuna antoi sittemmin kimmokkeen siihen, että logoa kaunistavat nyt Karjalan värit, punainen ja musta. Sitä erikseen kysyttäessä Benkwitz kertoi tuntevansa näiden kahden värin symboliiikan karjalaisen kansan elämään kuuluvan ilon ja surun ilmentäjinä.
Innostusta ja uskoa Meijerinrannan tulevaisuuden puolesta leijui lauantaina vahvasti ilmassa ja etenkin puheeenvuorojen sisällössä. Ehkäpä jatkossa nähdäänkin alueen nousu uuteen kukoistukseen. Toivokaamme sitä!