perjantai 30. lokakuuta 2020

Erkki Jormanainen 75 - työtä käräjäkirjurin otteella

 


Monessa liemessä keitetty kirjoittamisen ja toimittajantyön ammattilainen täytti kuluvan vuoden syyskuussa iän 75 vuotta. Pisimmän taipaleen, yli 25 vuotta, hän teki sanomalehti Karjalaisen aluetoimittajana Kiteellä.  Siihen jaksoon sisältyivät myös Kiteen kunnan ilmiömäiset kehitysvuodet 1970-luvulla, joten Erkki Jormanainen oli työnsä takia melkoisella näköalapaikalla.

ERKKI KERTOO syntyneensä savusaunassa Öllölänjärven rannalla. Poika oli nelivuotias, kun perhe muutti lähellä olevaan Tuupovaaran Hoilolan kylään. Se on osa entistä Korpiselän kuntaa ja alueella on edelleen vahva ortodoksikulttuuri. Isä oli metsätyömies. Samoja hommia teki Erkkikin vielä teini-iässä. Harrastus kirjoittamiseen löytyi kotikylän opintokerhossa, mutta lisää potkua asiaan tuli keskikouluvuosina Tohmajärvellä. Vaikka erityislahjakkuuden huomasivat ensimmäisinä opettajat, myös edelleen joukossamme vaikuttavat Erkin ikätoverit muistavat saman asian ollessaan hänen koulukavereitaan.

KESKIKOULUN jälkeen alkanut työura lähti liikkeelle Kiteellä ilmestyvässä paikallislehdessä aputoimittajana. - Varmaan se, että esitin muita hakijoita pienemmän palkkatoivomuksen, oli  syynä kun minut valittiin tehtävään, Erkki näin jälkikäteen asiaa muistellessaan lohkaisee. On aihetta arvella, että toimituksessa opittiin pian arvostamaan nuoren miehen asiaan pitäytyvää kirjoitustyyliä. Nähtiin sekin, että tulokas sopeutui hiljaisen vaatimattomana nopeasti porukkaan tekemättä turhaan numeroa itsestään. Ensimmäinen pesti jäi lyhyeksi, kun muutamaa kuukautta myöhemmin avautui aluetoimittajan paikka maakuntalehteen. Kuten jo kerrottiin, siinä työssä vierähtikin neljännesvuosisadan mittainen jakso. Jormanaisen kirjoitustyyli oli asiapohjalla, turhaa revittelyä hän ei ole harrastanut. Toimittajanakin asiat olivat paperilla niin kuin kunnon käräjäkirjurilla aikoinaan.

MAAKUNTALEHDESSÄ julkaistu Kiteen kulmilta -pitäjäpakina oli aikanaan seurattu palsta. Siinä Jormanainen ilmeisen hyvin informoituna kirjoitti tavallisimpana aiheenaan kunnalliselämän tapahtumat. Virkamieskunnan ja johtavien luottamushenkilöitten luottamus säilyi, liikaa "juonipaljastuksia" Erkki ei tehnyt. Samoihin aikoihin sijoittuu P-K:n läänin taidetoimikunnan journalistipalkinto, joka hänelle myönnettiin vuonna 1979.



Erkki Jormanaisen kirjat ovat syntyneet vuosituhannen vaihteen jälkeen. Kuvan oikeassa alakulmassa olevat kaksi teosta ovat vuodelta 2020.

AIKANAAN 2000-luvun alussa syntyi pari yrityshistoriikkia kiteeläisille tilaajille. Ulkoisilta mitoiltaan pieni, mutta sisällöllisesti varsin arvokas teos myös dokumenttina on Erkin kirjoittama Leipää ja lirkutuksia,  Topi Lipsasen kunnallinen elämä. Viimeistään tämän kirjan jälkeen lukijalle avautuu se, millaisella näköalapaikalla aluetoimittaja "Topin vuosina" oli. Kirjan painos oli vain 300 kappaletta, joten kaikille halukkaille ostajille sitä ei riittänyt. Jormanaisen kirjallinen tuotanto painettuina teoksina on syntynyt vuosituhannen vaihteen jälkeen ja työ jatkuu edelleen. Muotoina ovat olleet novellikokoelmat ja runot, joita on painettu kirjaksi viimeisinä. Myös kalevala-runon tiukka nelipolvinen trokee Erkille on selvinnyt asian teoriaa opiskellen. Sen taidon hallintaa voi katsella hänen tänä vuotena ilmestyneestä kirjastaan Hoilolan kylä komia. Kirjassa on myös suorasanaista kerrontaa Hoilola-teemassa. Vuosina 1960-2020 syntyneitä runoja on koottu toiseen kirjaan, jonka nimenä on Seitenviis. Tämä kultahäävuotena ilmestynyt teos on omistettu perheelle, sukulaisille, ystäville ja tuttaville aikaan kun mies täytti 75 vuotta.


    


Toimittajan ammatista ei pääse irti jos sattuu olemaan sopivia kohteita vaikka kuvaamiselle. Erkki on lenkillä kameran kanssa, tällä kertaa Kiteen keskustassa.


NYKYAIKAA ovat monet verkkojulkaisut, joita Erkki Jormanainen on ollut joko perustamassa tai tukemassa. Ne ovat toimineet nettialustoilla alkaen hänen blogistaan Kiteeläistä vuonna 2007. Vuosien mittaan Erkin kirjoituksia ja valokuvia on nähty Keski-Karjalan Verkkoneloset-julkaisussa, Värtsi-verkkolehdessä ja viimeksi usean kirjoittajan yhteisessä blogissa Bittiparatiisi. Sillä riitti seuraajia, mutta kirjoittajaporukka päätti viime keväänä lopettaa julkaisun ja poisti sen historiasta kaikki aikaisemmatkin päivitykset. Kun asiaa tivataan, löytyy vastaus, että jonnekin "pilveen" ne ovat tallennettu, joten suureen hätään Erkinkin muisteloita voi sieltä myöhemmin onkia.

MIEHEN KESIIN on perinteisesti kuulunut mökkeily Pyhäjärvellä. Kontaktia luontoon pitää yllä kalastus ja marjastus sekä luonnon ilmiöiden valokuvaus, joka on vahva osa Erkin taiteellisuutta.
Hiljaa hyvä tulee, on miehen eräs motto. Niin on tullutkin, työnjäljestä päätellen. Monesti tekstin laatija voi kokea olevansa palapelin rakentaja, jolla paloina ovat sanat. Kun paremmin tutustuu Jormanaisen kaunokirjalliseen tuotantoon, avautuu palapeliä monin verroin rikkaampana kirjoittajansa luoma maailma, moni-ilmeinen kuin kaleidoskooppi.

Tarina Erkin 75-vuotispäivän kunniaksi julkaistiin ensimmäiseksi Koti-Karjala -lehdessä kekrinaattona 30.10.2020. Tällä pienellä kirjoituksella olen halunnut kunnioittaa pitkäaikaisen toverin uraa sanantaitajana ja luontokuvaajana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti