Muutamia viikkoja ennen kuin aloin kirjoittaa blogia Pajapellon nurkasta maaliskuussa 2009, syntyi hengentuote joka on ladattu tähän alle. Silloinkin oli monenlaisia uhkia ja maailmanlaajuisia ongelmia. Nyt jälkeenpäin juttu näyttäytyy uudesta näkökulmasta. Ongelmia piisaa edelleen eivätkä ne ole ainakaan vähentyneet. Kun kirjoitin jutun, digiboksit olivat juuri tulleet käyttöön. Nekään eivät toimineet ongelmitta, kuten kerrotaan. Tarinan nimi oli INSTRUMENT.
Siinähän se - instrument!
”Suurin vaara on, että ajaudumme deflaatioon. Kun ostovoimaa ei ole, tuotteiden hinnat saattavat kääntyä hallitsemattomaan laskuun. Silloin on uhkana täysi katastrofi. Rupla on lyhyessä ajassa devalvoitunut yli 30 prosenttia ja asiantuntijat uskovat valuutan alamäen yhä jatkuvan”. Keskikarjalaisessa pirtissä äimistellään: Johan on aikoihin eletty!
Kommentti tänään: paljon hurjemminkin tässä on käynyt, miinuskorkojen deflaatiossa oikeastaan ollaan ja miten kävikään ruplan kurssille: tänään eurolla saa noin 90,5 ruplaa!
Takavuosina Teppo Mikkonen kokosi tiuhaan bussiryhmiä ja matkan suunta oli monesti Leningrad. Satasella sai jo Viipurin pankissa taskuunsa neljätoista ruplaa kaksikymmentäkolme kopeekkaa. Ja kun nesteytti muutaman sukkahousuparin, tuloksena saattoi olla suuri veljeydentunne kaikkien seutukunnan viidestä pogostasta koottujen matkalaisten kesken. Jos kerrospalvelijan kanssa vaihtoi kotiin jääneen emännän ahtaiksi käyneet farkut rupliksi, zakuskaa saattoi tarjota jo suurelle pöytäseurueelle. Haitarin hinta oli vakaa. Sen sai ”perjooskasta” kainaloon kun latoi tiskille neljäkymmentäseitsemän ruplaa. Viisautta oli, jos pankin rahanvaihtokuitti löytyi lompakosta paluumatkan tullissa.Tarvittaessa Kekkonen kokosi vuorineuvokset mukaansa samaan junaan Moskovan matkalle. Yhdessä kabinetissa nostettiin maljaa YYA-sopimuksen hengessä, toisessa vuorineuvokset sopivat neuvostoministerien kanssa suomalaisille töitä seuraavan viiden vuoden ajaksi; Datna, i damoi! ( suom. esim: lasi pohjaan ja kotiin!).
Jälleen kommenttina seuraavana alla olevaan tekstiin: Tämä asia on muuttunut todella paljon. Tuossa kerrottua kohtelua ei venäläisasiakas Suomessa enää saa. Rajan molemmilla puolilla on opittu sivistynyt palvelukulttuuri ja siksi reissut puolin ja toisin ovat ainakin tässä suhteessa ihan miellyttäviä. Kun vain koronasta päästäisiin!
Toisin on nyt. Kun venäläisasiakas tarjoaa suomalaiselle kahviomyyjälle tuon entisen ajan haitarinhintaa, hän saa vastauksena vähättelevän tuhahduksen: Ettehän te tuolla saa edes pikkukupillista tätä nektaria. Mutta eipä karjalan musikka tuosta lannistu, päätavoite kun olikin asiointi rautakaupassa: - Tarvitsee ostaa instrument, hän sanoo ja kävelee määrätietoisesti rakennustarvikeosastolle. Siellä katse tavoittaa rautakangen, sen mies nostaa olalle, maksaa ja poistuu onnellisena myymälästä. Ostamatta jää rautakangen vieressä könöttänyt valtaisa muovinen leka, joka on suunniteltu aitatolppien maahan upottamista varten.
Hyvä on että jätti, arvelee liiketointa seurannut keskikarjalainen asiakas. – Kohta tuota taitaa tarvita täälläkin, hän tuumaa. - Alkaa vaikuttaa siltä, että lähivuosina näitten sopeutumisvaikeuksista kärsivien Keski-Karjalan kuntien on otettava miehekäs ”instrument” käyttöön ennen kuin isoveli tulee ja niistää niskoittelevien nenät (kommentti: ajattelin "isoveljellä" silloin valtiota, mutta eipä tuota tähän viimeiseen hätään ole avuksi ilmestynyt, eikä kaikkia hyödyttävä yhteistyö kovin hienoa ja tuloksellista taida vieläkään olla).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti