keskiviikko 22. heinäkuuta 2020

Elämää poikkeusoloissa Sortavalan seudulla - paluuta normaaliin odotetaan


Kokoontumisrajoitukset ovat koskeneet myös hengellistä toimintaa. Tällä kertaa talvisessa ympäristössä kuvattu Sortavalan ortodoksikirkkokin hiljeni korona-pandemian takia. 

 
Ruskealassa sijaitsevan marmoripuiston palveluille on ollut vähän kysyntää kesällä 2020
(kuvat ylä- ja alapuolella).


 
Koronaepidemia vaikutti lähialuematkailuun ja asiointiliikenteeseen rajan yli puolin ja toisin. Liikemies Aleksandr "Sasha" Artemjev työllistää yrityksissään kaikkiaan noin 300 henkilöä. Meillä tunnettuja ovat varsinkin Hotelli Piipunpiha, Jänisjärven lomakylä, Ruskealan marmoripuisto ja Ravintola Relax Sortavalan keskustassa. Korona sulki rajan, mutta vielä huhtikuun alussa Artemjev kertoi medialle, että aikoo maksaa työntekijöilleen palkkaa koronakauden yli, "ketään ei irtisanota".
 
 
Gornyj park Ruskeala, marmoripuiston vastaanottorakennus korona-talvena.

TIEDON KULKU vaikkapa Sortavalasta Suomeen on ollut poikkeustilan aikana niukkaa. Yhteydenotto pariin  tuttuun Sortavalan kaupunginhallinnossa toi päivitystietoa tilanteessa 14. heinäkuuta 2020. Pahin vaihe pandemiassa on ohitettu ja nyt tähytään rajan avautumiseen ja matkailualan yleiseen viriämiseen niin maansisäisen, kuin Suomesta tulevan kysynnän kautta.

Tiistaina 14.7. sieltä kerrottiin, että Sortavalan kaupungissa lähes kaikki on OK: kulttuuri- ja urheilutoimen alueella tosin eletään hiljaiseloa, mutta viranhaltijat ovat silti työpaikoillaan. Tilanne ei ole masentanut ihmisiä, karjalainen ilo on säilynyt. Kaupungilla liikutaan vapaasti ja joukkoliikennevälineet ovat käytössä. Kaupoissa, virastoissa ja pienissä tilaisuuksissa kasvoilla on maskit. Korona-pandemiasta kerrotaan ajantasaisesti niin kaupungin ja kuin Karjalan tasavallankin virallisilla nettisivuilla.

KOKO VENÄJÄÄ koskevat luvut ovat Suomessa tiedossa, mutta Karjalan tasavallan nykyisen päämiehen, Artur Parfenchikovin, sivuilla on tietoa tasavallan luvuista. Kaikkiaan tartunnan saaneita oli 29.6. tilanteessa 1747, täysin parantuneita 990, silloin viimeisen vuorokauden kuluessa kuolleita oli 11. Kaikkiaan oli testattuja henkilöitä kesäkuun lopussa pyöreästi 93.000. Silloin oli sairaaloissa vain 15 potilasta ja omaehtoisessa karanteenissa 883 henkilön joukko.

 
Juuri ennen rajan sulkeutumista otettu kuva Matkaselän uudesta asemarakennuksesta. 1900-luvun alkukymmenten koristeelliseen tyyliin rakennettu entinen rakennus on tullut tiensä päähän ja korvattu viipaleratkaisulla, joka varmaan pystytettiin parissa viikossa.

Tuoreimman 14.7 tehdyn päivityksen mukaan Karjalassa vahvistettiin 45 uutta korona-tapausta. Petroskoissa näistä oli 24 ihmistä. Yleensä eri alueilla oli yksittäistapauksia, vain Prionezhkyssä, Kostamuksessa ja Karhumäessä uusia tapauksia oli jokaisessa neljä.

SORTAVALASSA sairaalan tilastoissa on nyt yhteensä 74 sairastumistapausta. Pääosa joukosta, 50 potilasta, tuli keväällä Matkaselkä-Puikkola alueella työskennelleistä Sortavala-Värtsilä maantien rakentajista. Eri puolilta Venäjää kootussa joukossa pääsi kehittymään kohtalaisen iso tartuntarypäs. Moskovan suunnasta tulleiden muiden  henkilöiden mukana tuli 23 sairastapausta. Kokonaismäärä 73 oli jo kesäkuun lopun luku. Nyt on tullut lisää yksi sairastapaus, jonka alkuperä on vielä jäljittämättä. Maailmanlaajuisen pandemian oloissa tilastointitavat eri maissa vaihtelevat. Monia perussairauksia jo aikaisemmin sairastanut koronapotilas saattaa kuolinsyyltään tilastoitua jonkin muun sairauden uhriksi, vaikka lopullinen lähtö tuli koronatartunnan kautta.  Lännessä on epäilty venäläisiä tilastoja tahallaan alakanttiin manipuloiduiksi, mutta meille ne ovat kuitenkin ainoa tietolähde sikäläisiä koronauhreja laskettaessa.
 
 

Tartuntatilasto 15.7.2020, Karjalan tasavallan virallinen COVID-19 -sivusto. Sortavalan kaupungin antamasta luvusta 74 poiketen määrässä 94 saattavat näkyä esim. rajavartiolaitoksen ja tullin sairastuneet, jotka eivät kuulu kaupunginsairaalan hoidettaviin potilaisiin. Suurena väestökeskittymänä Petroskoi erottuu isoilla luvuillaan. Kun lasketaan että nykyään alueella on noin 300.000 henkeä, ilmoitettu tartuntojen määrä 887 ei enää kovin suuri olekaan.

MATKAILUSSA ensimmäiset helpotukset tulivat kesäkuun puolessa välissä. Silloin avattiin tietyin ehdoin Ruskealan marmoripuisto, matkat Valamon luostarisaarelle ja Kizhin ulkoilmamuseoon Äänisellä. Omalta puoleltaan sellaiset maat kuin Turkki, Kuuba, Dominikaaninen tasavalta, Meksiko, Malediivit, Kroatia, Egypti ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat ovat äskettäin ilmoittaneet avaavansa rajat venäläisille matkailijoille. Muitakin maita on tulossa listalle. Venäjällä ei vielä ole tehty päätöksiä lentoliikenteen laajasta aloittamisesta kohteisiin.

YKSI UUSI uutinen on Suomea koskeva: Sikäläisen Visit Finland-organisaation erikoisasiantuntija Aleksander Shakhnovich arvioi tämän viikon alussa että Suomi saattaa avata rajansa, kun koronan esiintyvyys Venäjällä ei enää ylitä kahdeksaa sairastapausta sataatuhatta asukasta kohti, laskettuina kahden viikon jaksoissa. Viime aikoina tuo uusien tapausten luku on ollut alle seitsemän. Siksi monet alan toimijat uskovat, että Suomi voisi liittää Venäjän jo elokuun puolessa välissä niiden valtioiden joukkoon, joista turistit voivat jälleen tulla Suomeen. "Tähän on hyvät mahdollisuudet", naapurimaassa uskotaan.

P.S. Lukijoilleni: tämä sattui olemaan blogikirjoitus jolla täyttyi tarinoiden lukumäärä 300 maaliskuussa 2009 alkaneessa Pajapellon nurkasta-blogissa. Ei tuo suurensuuri juhlimisen aihe ole, mutta lisätään silti tähän alle, tosin vain kuvana, koristeeksi yksi herkullinen mansikkaerä, jonka muutama päivä sitten kotipuutarhasta poimimme.

 

 

1 kommentti: