keskiviikko 18. joulukuuta 2019

Inkerin kirkon piirissä toimii iso aktiivien joukko

Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen uudelleen syntynyt Inkerin evankelis-luterilainen kirkko sai alkuun paljon tukea Suomesta. Ensimmäinen piispa oli Suomessa papinvirastaan eläkkeelle jäänyt rovasti Leino Hassinen. Nykyään tehtävää hoitaa paikallinen mies, Aarre Kuukauppi. Kirkko menetti paljon odotuksina parasta joukkoaan Suomeen Inkerin paluumuuttajina 1990-luvulta lähtien. Siksi seurakuntaväki siellä on nykyään varsin ikääntynyttä. Nuorempia jäseniä kirkkoon on tosin viimeisinä vuosinakin saatu venäläisen perusväestön piiristä.

 
Konsertin päätyttyä otettiin yhteiskuva, jossa vierailijoiden lisäksi oli mukana viipurilaisia muutamissa kappaleissa avustanut Ruskealan kirkon kuoro.

TÄTÄ NYKYÄ Inkerin kirkolla on viitisentoista toimivaa seurakuntaa. Keskuspaikka ja pappisopisto sijaitsee Pietarin kupeella Keltossa, jossa on myös uusi, vuonna 1992 käyttöönotettu kirkko. Viimeisin valmistui viime kesänä Muurmanskiin. Sen vihkiäiset olivat äsken, viikonvaihteessa 9-10 päivinä marraskuuta 2019. Meitä lähimmät seurakunnat ovat Sortavalassa ja Ruskealassa, joka viimeksi mainittu erinäisten vaiheitten jälkeen otettiin mukaan yhdeksi Inkerin kirkon toimintapisteistä. Sortavalassa on oma papinvirka, jota hoitaa paikallinen Keltossa pappisvihkimyksen saanut teologi. Ruskealan kirkon papinvirkaa hoidetaan suomalaisin voimin. Nyt Kalevi Keinosen perintöä siellä vaalii Kouvolassa diakoniatyön johtajana uransa tehnyt Kari Mäkisalo. 

SUOMALAISTEN "linkkien" välityksellä on syntynyt vakiintunutta yhteistoimintaa Inkerin kirkon ja suomalaisten seurakuntien sekä muiden toimijoiden välille. Se sai alkunsa jo Leino Hassisen vuosina. Keski-Karjalan suunnasta yhteistyö Sortavalaan ja eritoten Ruskealaan on säännöllistä ja vankkaa. Viimeisin näyttö siitä saatiin sunnuntaina 24. marraskuuta, kun siellä pidettiin "poikkikansallinen" konsertti, jonka taustahenkilö ja ideoija oli juuri Kari Mäkisalo. Hän saattoi yhteen Viipurissa toimivan Pietari-Paavalin luterilaisen kirkon Agricola-kuoron ja Ruskealassa vuosikymmenet aktiivisesti avustajana toimineen Kiteen mieskuoron laulajineen. Messun yhteyteen liitetty tapahtuma oli ilmeisesti alku pitemmällekin yhteistyölle kuorojen kesken. Ainakin Viipurin suunnasta tulleiden innostus siihen tuotiin vahvasti esiin. 
 
 
Kiteen mieskuoron laulajajoukko esiintyi useaan kertaan.
 
KONSERTILLA oli täysimittainen ohjelma, mitä tulee esitettyjen kappaleitten määrään. Solistiosuuksineen ohjelmanumeroita oli reilut kaksikymmentä. Viipurilaiskuoron johtaja Darja Shkurljateva on Moskovassa syntynyt, suomalaisesta tekijänoikeuslainsäädännöstä Venäjällä loppututkinnon suorittanut maisteri. Nuoruudestaan asti hän on harrastanut sellonsoittoa ja opiskeli lakitieteiden lisäksi suomenkieltä. Täydellistä puhetaitoa hän ei kuulemma oppinut, mutta ymmärtää hyvin meikäläistä puhetta. Luterilainen herätys toi Darjan Inkerin kirkon piiriin ja edelleen kanttorinvirkaan Viipurissa. Hänen monipuolinen osaamisensa näkyi konsertissa omilla sellokappaleilla ja siinä, että kuoron esiintymisarsenaaliin kuuluvat myös nokkahuilut ja muutamissa lauluissa säestyssoittimina toimineet keraamiset käsikellot. 
 
 
Viipurin evankelis-luterilaisen kirkon Agricola-kuoro on naiskokoonpano.
 
KITEELÄISLAULAJIA johtanut Hannu-Heikki Hakulinen joukkoineen vei Ruskealassa kuultavaksi komean kokoelman hengellistä ja suomalaiskansallista mieskuoromusiikkia. Yleisön lopullinen valloittaminen tapahtui kahden solistilaulajan esityksillä. Se kunnia voitiin kirjata ansioluetteloon Jukka Pirhosen ja Eino Virtasen ansiosta.
 
 
Eino Virtanen oli toinen mieskuoron solisteista.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti