perjantai 10. elokuuta 2018

Ponutaival 2018 jäi muistoihin


MC-Kiteen Ponu starttasi huippusäässä

Kuuman kesän hellekauden viimeisiin päiviin osunut Ponutaival-motoristikokoontuminen sai ison joukon kaksipyöräisten ajokkien kuskeja ja heidän repsikoitaan suuntaamaan Puruveden rantamaisemiin Kesälahdelle. Sisääntuloportilla riitti vilskettä kohta sen avauduttua. Illan tuntien kuluessa tapahtumarannekkeita oli kiinnitetty jo reippaasti yli kolmesataa

 
Viisi vakiokävijää samassa potretissa. Vasemmalta alkaen: Pekka Pirttiaho Lapinlahdelta, sitten Iisalmesta tulleet Esko Kananen ja Tuija Pitkänen. Oikealla seisovat lapinlahtelaiset Liisa ja Asko Tuominen.

Moni tulijoista kertoi olevansa Ponun vakiovieraita. Pohjois-Savosta kolmella pyörällä saapunut viiden hengen porukka oli täällä nyt viidennentoista kerran. Kun kysymme jo portilla syytä tähän "uskollisuuteen", tulijat sanovat yhteen ääneen: Mielestämme tämä Suomen paras motoristitapahtuma. Kaikki asiat kunnossa, ihana ympäristö, hyvä fiilis, hyvä ohjelma, mainiot keittiön tarjoamat ateriat ja jokaisella kerralla sääkin on ollut ihan huippua! Eipä kiteeläiskerhoa luotsaava Kari Kosonen tuota parempaa lausuntoa voisi saada.


Jo perjantain alkuillasta alue alkoi täyttyä vieraista. Sää helli, lämpöä oli lähes 30 astetta.

Tämän kesän ekstraa oli perjantai- ja lauantai-iltojen valoshow. Sen takana oli valotaiteilija Aulis Hämäläinen Tohmajärveltä. Shown aikana Kesälahdella jyrisi ja salamoi ukkonen antaen omaa lisätehostettaan näytökselle. Kun sade alkoi, teltat oli jo pystytetty ja majoittuminen yleensä kunnossa. Siksi ukkoskuuro ei juuri tunnelmaa haitannut. Sen sijaan kiertoajelulle lauantaina osallistui vain muutama motoristi. Sen aiheutti toinen ukkossateen puuska juuri suunnitellun lähdön aikaan.
 

Tapahtumapaikkana Puruveden rantamaisemat ovat luonnoihana ympäristö

Kaikkiaan osallistujia arvioidaan olleen noin 550. Siinä luvussa ovat mukana päiväkävijät ja MC- Kiteen oma talkoolaisporukka. Kun takana oli pitkään jatkunut hellekausi, lauantai-illan sateen tuoma viileneminen otettiin jopa tervetulleena vastaan. Sunnuntaina kotiseuduilleen suunnannut kävijäjoukko voi lähteä matkaan hyvien sääennusteiden saattelemana. Poutaa oli jälleen luvassa.

Aira ja Pekka Taskinen - eräät Ponun vakiovieraat

Siitä on aikaa liki kaksi vuosikymmentä, kun Taskisen Pekka innostui keski-ikään tultuaan jälleen ostamaan moottoripyörän. Aikaa myöten puoliso, Aira, liittyi omalla ajokillaan harrastukseen mukaan. Aira työskenteli Ylämyllyllä leipomoalalla. Yritys sulki toimipisteen ja työt siellä loppuivat. Pekan työt ovat olleet omassa autokorjaamossa Joensuussa. Nyt ikä on tullut niihin vuosiin, että on aika suunnitella eläkkeelle siirtymistä. Tarkoitus on että se tapahtuisi vielä tämän vuoden syksyllä. Hattu ei jää Pekalta "kannonpäähän", omista pojista vanhin ottaa yrityksen vastuulleen.
 

Tutustuimme Taskisen pariskuntaan keväällä 2007. Olimme samaan aikaan lomailemassa Polvijärvellä, Huhmarissa. Sen aikaiset Pekan ja Airan ajokit ovat majoitusmökin pihassa.

ALKUVUOSIEN jälkeen Airakin osti oman moottoripyörän. Ajan mittaan ajokkien koko kasvoi. Viimeiset kymmenkunta kesää molemmilla on ollut Harrikan isot custom-tyyppiset motskarit. Kiteeläiset harrastustoverit ovat oppineet tuntemaan hyväntuulisen pariskunnan. Tuttavuudet ovat tulleet pääosin Ponun ansiosta, sillä Taskiset ovat jo pitkään olleet täällä vakiovieraita.

PEKAN TYÖKIIREIDEN salliessa pariskunta on ajellut motoristikokoontumisissa eri puolilla Suomea. Parhaimmillaan kesän ajosuoritukset ovat molemmilla olleet yli kolmekymmentätuhatta kilometriä. Pitkätkään reissut eivät siis ole olleet poikkeus. Viime syksyn paluumatka Saariselältä koitui Airalle kohtalokkaaksi. Ajon aikana hän sai yllättäen tajuttomuuskohtauksen ja suistui pyörineen tien oheen. Siellä ajokki törmäsi raviojassa olleen rummun päähän. Kuljettaja sai pahoja sisäelinvammoja muun muassa keuhkoihin ja maksaan. Tila oli kriittinen vähintään viikon ajan. Neljä vuorokautta siitä Aira oli hengityskoneessa.


Sudenajossa 2009, Ruunaankoskilla. Aira ja Pekka seuranaan Maija Kuronen Pogostan MC:stä.

VAJAAN VUODEN ikäinen ja 40.000 euroa maksanut Harrikka tuhoutui täysin. Kolarin lopputilanteessa painava ajokki vielä rysähti Airan päälle aiheuttaen lisää vammoja. Onni onnettomuudessa oli, että pelastushelikopteri Aslak sattui olemaan tehtävissä Kemijärvellä. Se saapui paikalle kuuden minuutin kuluttua hälytyksestä, ennemmin kuin 30 kilometrin päästä samaan aikaan kolaripaikalle lähtenyt ambulanssi. Helikopterin ammattihenkilöstö joutui elvyttämään potilasta paikalla neljä pitkää tuntia. Vasta sitten hänet voitiin siirtää Rovaniemelle tehohoitoon.


Tämä Aira Taskisen uusi Harrikka tuhoutui ulosajossa.

KUOPION YLIOPISTOLLISESSA sairaalassa selvisi tapahtuman syy. Sen oli aiheuttanut aivokasvain, joka oli onneksi hyvänlaatuinen. Jatkotoimenpiteenä se voitiin leikata. Kuusi ja puoli tuntia kestäneen operaation jäljiltä Aira on hyvää vauhtia toipunut ja kokee nyt itsensä terveeksi. Ajolupa otettiin pois vuoden ajaksi, mutta ensi kesäksi se palaa takaisin. Tällä hetkellä tuntuu siltä, että onnettomuus saattoi merkitä harrastuksen päättymistä. Pekka sanoo ajelleensa tämän kesän aikana vajaat 5000 kilometriä. - Ei oikein huvita, kun oma ajelukaveri joutuu jäämään kotimieheksi, hän sanoo. Ponua ei kuitenkaan haluttu jättää väliin. Tällä kertaa matka tosin tehtiin autolla. Pitihän tulla tapaamaan ystäviä, joita vuosien varrella on tullut paljon.
 
 
Aira ja Pekka Ponussa 2018. Tärkeintä on, että ystävämme ovat taas mukana. Pitkän vuoden kestäneen sairauden ja sen aiheuttaman kolarin jäljiltä toipuessaan  Aira on hoikistunut kolmisenkymmentä kiloa. Mielestämme hän on jopa nuortunutkin!

Toivotamme niin Pekalle kuin Airallekin paljon hyviä ja toimeliaita vuosia entisten ja uusien harrastusten parissa!

 



 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti