perjantai 6. elokuuta 2021

Kun punertaa pihlajanmarjat - ja puolukatkin

Kuuma kesä alkaa kääntyä syksyyn. Hiljaisuus on vallinnut täällä Pajapellon nurkan vaiheilla. Kesän alkukuukausina yhtään uutta kirjoitusta ei ole tänne ilmaantunut. Toki mökillä on jotakin puuhattukin, mutta pääosin ukko on ottanut "lukua" edellisen talven kirjaponnistuksesta toipuakseen. Ehkä nyt on jo sen verran tullut voimia takaisin, että jaksaa silloin tällöin tännekin jotakin kirjoitella. Dieselit-kirja oli tarkoitettu myyntiin. Ilo on ollut, että sinänsä pienehkö painos alkaa olla markkinoilla, mutta ilman työtä se ei ole tapahtunut. Kiitokseni ystäville jotka teosta ostivat!

Nyt on aika ajatella muuta - vaikkapa sadonkorjuuta pelloilta ja metsistä:

 

 

Pihlajanmarjat kertovat syksyn tulleen.

 

 

 

 Monikohan metsässä liikkunut lienee löytänyt tältä syksyltä kuvassa näkyvää puolukoiden paljoutta. Pouta on monin paikoin kurittanut pensaita, mutta tämä tekee poikkeuksen. Kun vielä kuukauden verran odotellaan.....


 
 Saman metsikön toinen puolukkapaikka.

i

 

Viljapelloilla näkymät ovat kirjavia. Osa kylvöksistä hukkui kevään sateissa niin, että maa kuorettui pilalle ja kylvöjä jouduttiin paikkailemaan tai kokonaan uusimaan. Siksi tuleentuminen on harvinaisen epätasaista. Tässä pellossa on ohraa, joka kylvettiin jo 9. päivänä toukokuuta. Moreenimaassa olevat oraat eivät menneet pilalle sateissa, vaan puinti on nyt käsillä. Yleistä tällä kasvukaudella on tuo jo kerrottu kasvustojen epätasainen tuleentuminen, josta aiheutuu vähintään laatutappioita ja suurtakin puintien viivästymistä.

 

 

Kauraa on viereisessä lohkossa, kylvös niin ikään toukokuun alusta. Tämäkin pelto on valmistunut puintikuntoon.

 


Yleisnäkymä samalta peltoalueelta. Vilja on valmista, mutta satotasoa ei vielä tiedetä. Se on varmaa, että pitkät ja kuumat poutajaksot ovat sitä osaltaan pienentäneet - ehkä paljonkin.


 

Täälläkin leijuu alkavan syksy tuntu. Hyypiinrantaa lauantaina 7. elokuuta.



 

Kesäinen retki Kuhmoon oli eräs mieleen jäänyt kohokohta. Kuvassa on pirtti, jonka saimme upeaksi majapaikaksemme.


 

Näkymä pirtin sisältä.


 

Ja sauna...

.


 

Savonlinnan torille ennätettiin jopa kahteen kertaan. Hyvät lörtsyt ja kahvit siellä oli nytkin.


 

 

Tässä näkyy asia, joka on ainakin papparaisen ajatukset pitänyt ympärillään. Kirjan myyntiä yritettiin vauhdittaa jopa bannerin avulla. Tulosta se ei paljon tuonut, näkyvyyttä kyllä. Projekti on loppusuoralla. Rikastuttanut tuo ei, mutta omilleen sentään päästiin. Kiitos teille kaikille siitä!

Kesä jatkuu vielä, ehkäpä tässä vielä toisistamme kuullaan!





2 kommenttia:

  1. Heippa Pekka.
    Pitkiin aikoihin ei oo turistu. Onnea traktorikirjallesi, joka on mielestäni mualiman huippua lajissaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon kiitoksia kannustuksesta, Erkki! Kun mennään tästä reilu kuukausi, niin eiköhän pidetä vanhojen herrojen pikkujoulu jossakin sopivassa paikassa. Yritetään pärjäillä!
      - pekka.

      Poista