lauantai 29. heinäkuuta 2017

Ensi sunnuntaina tavataan Kiteenlahdessa!

 
Koululaistapaaminen on ovella. Vielä viikko, ja sitten kaiken pitäisi olla valmiina vieraita varten. Listalla on nyt jo 80 nimeä ja uskomme lisäksi tulevan väkeä ilmoittautumattakin. Kalaa varaamme  sadalle ruokailijalle. Partalan museopihapiiriä on siistitty ja alkavan viikon loppupäivinä tehdään viimeisiä silauksia. Kalan keittäjäksi on lupautunut isoja patoja rantakalatapahtumissa ennenkin kauhonut osaaja.

 
Koulua pidettiin joskus luonnonhelmassakin 1980- ja 1990-luvuilla. Silloin opettajina olivat Jukka Hirvonen ja Kirsti Holopainen. Kuva on Muholankoskelta. Eräinä syksyinä vallitsi vielä koulun alettua todellinen intiaanikesä. Vesi oli uintilämmintä ja luonnossa pidetyt koulutunnit olivat lapsille varmasti muistiin jääneitä elämyksiä. Kuvassa taitavat olla muitten mukana Tuomas Holopainen, Kalliolan Tuomo Huhtilainen ja Aarne Tiainen, Notkon Martti ja Tuija Tiaisen poika.
 
Bussi odottaa seurojentalon pihassa aamulla kello yhdeksän. Kyytiin mahtuu 50 ihmistä ja tiukan tullen mukaan voi liittyä omilla autoillaankin. Kierrokseen kuuluu useita kohteita alkaen kylän maisemapaikoista. Käymme Metsäkosken myllyllä ja voimalaitoksella, sotilasmuistomerkeillä ja Emelin savupirttiä ihailemassa. Tutustumme Hovin pohjukalla paikkaan, jossa kylän koulu aloitti toiminnan vuokratiloissa syksyllä 1905.  
    Havukkalanmäellä koulu aloitti uusissa tiloissa syksyllä 1909. Nykyään paikkaa isännöivät yrittäjät Harri Muhonen ja Sari Kokko. Sinne menemme viimeksi ennen rantakalaa Partalanmäellä. Meille useimmille paljon muistoja sisältävä koulupaikka on nostalginen käyntikohde. Nykyiset asukkaat ovat luvanneet järjestää vierailleen myös näyttelyn, jossa on esillä monenlaista koulutoimintaan liittynyttä rekvisiittaa ja esineistöä. Rantakalalle suoraan tulevat toivotetaan tervetulleiksi paikalle puolilta päivin, siis kellonaikaan 12.00.
    Ruokailun jälkeen seurojentalolle siirryttyämme on luvassa vähän ohjelmaakin. Tapio Matikainen soittaa hanuria ja Puhossalon harrastenäyttelijä Kalevi Hartikainen esittää korttelipoliisina hupaisan monologin. Muutamat entiset koululaiset ovat varanneet puheenvuoron muistellakseen entisiä aikojaan koulun oppilaina.
    Vapaan sanan aikana on tilaisuus muisteluihin ilman ennakkoilmoittautumisia. Tapahtuman ainutkertaisuuden takia otetaan  muistoksi ryhmäpotretteja niin Partalassa kuin seurojentalollakin.  Mukanaolijoiden tarkat yhteystiedot kootaan seurojentalolla olevaan vieraskirjaan ja jokainen halukas saa myöhemmin sähköpostilla tai perinteisen postin kautta valokuvia omiin arkistoihinsa.
    Me kiteenlahtelaiset jotka olemme saaneet tehtäväksemme tapaamisen puitteiden luomisen, odotamme ensi sunnuntaista ikimuistoista tapahtumaa. Monet ilmoittautujat ovat jo ennakkoon lausuneet ilonsa mahdollisuudesta tavata entisiä koulutovereita ja nuoruusvuosien kotikylän muita ihmisiä.
    Pidetään yhdessä peukkuja sen puolesta, että kaikki menisi sunnuntaina 6.8. nappiin!

 
Tämä vanha valokuva liittyy sekin Kiteenlahteen. Kivikirkon portailla otettu kuva on keväältä 1924. Rippikoululaistyttöjen joukossa on muun muassa Tyyne Hakulinen, myöhemmin Kalliolan Huhtilaisen emäntä.

 
Opettaja Veijo Kokko oli koulun opettaja sotien loputtua. Kuva hänen perheestään on otettu kesällä 1948, jolloin hän lähti Kiteenlahdesta opettajaksi Joensuuhun. Saimi ja Veijo Kokon edessä seisovat lapset Pekka ja Raili.
 
 
Kiteenlahdessa kävi koulunsa myös Opottalan Milja Havukainen. Kuva on otettu Kalterin sillalta, joka oli tärkeä paikka koululle johtavan oikopolun osana. Miljakin on ilmoittautunut mukaan koululaistapaamiseen 6. elokuuta.

 
Kuvan daami on jäänyt tuntemattomaksi, mutta on 1930-luvun kiteenlahtelaistyttöjä. Otos kuvaa aikansa pukeutumis- ja kampaustyylejä. Komeat helmet viimeistelevät eleganssin. Osattiin sitä ennenkin olla "hienona"!
 
 
 
 Kyläkoulun oppilaita 1950-luvulta. Tästä kuvasta saattaa moni Kiteenlahteen ensi sunnuntaiksi sonnustautuva löytää itsensä. Potretti löytyi Virtalan Viljo Havukaisen poikien albumista kyläkirjan tekemisen tuoksinassa kesällä 2012
  
 
Kiteenlahdessa toimi menestyksellä nuorisoseuran tanhujoukkue. Kuva on noin vuodelta 1960. Opettaja Aarre Nikkonen toimi esiintyjäryhmän säestäjänä. Kiteenlahden koululaismuisteluun ovat tulossa eturivin ensimmäinen ja kolmas tanhuaja alkaen vasemmalta. Tuonen viikate on rajusti vähentänyt joukkoa, sillä keskuudessamme ovat enää nämä kaksi silloista kiteenlahtelaisneitosta.

1 kommentti:

  1. Hieno kirjoitus! Tuntuu kuin jo saisi olla mukananne tuolla kierroksella.

    VastaaPoista