perjantai 6. maaliskuuta 2015

Sinnikäs opiskelija Salme Saukkonen 94-vuotias

 
Salme Saukkonen kotonaan Helsingissä. Tammikuu 2015.
 
Nykyään Helsingissä asuva Salme Saukkonen täyttää maaliskuun 11. päivänä 94 vuotta. Taustaltaan hän on kotikylänsä Kiteenlahden K-kauppias Heikki Saukkosen tytär. Heikki toimi kylän kauppiaana 1920-luvun alusta aina 1950-luvun loppuun. Liikerakennukset sijaitsivat Matkaselkään ja Sortavalaan vievän maantien varressa, vajaan kymmenen kilometrin päässä Kiteen kirkolta. Salmen elämäntarina on monella tavalla poikkeuksellinen.

Salme Saukkonen syntyi keväällä 1921 Kiihtelysvaarassa, jossa Heikki-isä oli Osuusliike Kauppa-Sammon myymälänhoitajana. Perhe siirtyi Kiteelle Salmen ollessa vielä kapaloissa, joten tyttö kävi kansakoulunsa Kiteenlahdessa. Teini-iässä alkaneisiin ammatillisiin opintoihin kuului kauppakoulu Joensuussa. Jatkossa, välirauhan keväällä 1941, Salme sai päästötodistuksen Kuopion kauppaopistosta ja löysi kohta työpaikan Oy Schauman Ab:n Joensuun tehtaan konttorista. Jatkosodan loppuvuosiksi hän ehti mukaan lottatyöhön. Alkuun tehtävät olivat siirtolaisten muonittamisessa Kiteellä. Sitten Salme koulutettiin viestilotaksi ja sodan viimeisenä palvelupaikkana oli Äänislinnan puhelinkeskus.

 
Kauppias Heikki Saukkosen ensimmäinen myymäläkiinteistö ja nuori perhe vuonna 1921. Puolivuotias Salme on äitinsä sylissä.
 
 
Kiteenlahden koulun naisopettaja Viola Nikkonen ja kaksitoista keväällä 1932 päästötodistuksen saanutta tyttöä. Pukuina ovat omin käsin tehdyt keijukaismekot ja edessä on lähtö kevätretkelle Sortavalaan. Henkilöt Viola Nikkosesta lähtien oikealle, takarivi, (myöhempi sukunimi suluissa): Iida Hakulinen (Liukkonen), Suoma Kettunen (Timonen), Salme Saukkonen,Taimi Tarkkonen (Tynkkynen), Saini Kettunen ja Helmi Kostamo (Lemmetyinen). Kahta äärinnä oikealla olevaa ei tunnistettu. Edessä vas.alkaen: Lyyli Havukainen (Koskelan Havukainen), seuraavaa ei tunnettu, sitten Hilma Ilvonen (Repo) ja Anni Timonen (Malinen). Henkilöt tunnisti Salme Saukkosen pian 92-vuotias sisar Ilma Matikainen. 
 
 
Saukkosen liikerakennusta laajennettiin useaan otteeseen. Pienen alkuperäisen puodin vasempaan päähän tehtiin ensimmäinen laajennus 1920- ja 1930-lukujen vaihteessa.

Kotimaa kun taakse jäi”
1940-luvun loppuvuosista lähtien suomalaisneitonen oli töissä ulkomailla. Hän oli jonkin aikaa sairaala-apulaisena alallaan pohjoismaitten arvostetuimmassa hoitoyksikössä, Suomessa tunnetulta nimeltään Tukholman Karoliininen sairaala.
      Siellä hän palveli yleensä hyvin varakkaille tarkoitetulla osastolla, jossa oli vain kahdeksan vuodepaikkaa. Kun Salme aloitti työt, samalta osastolta oli marsalkka Mannerheim siirretty paria kuukautta aikaisemmin Lausanneen, sveitsiläiseen sairaalaan. Tunnetusti miehen elämänlanka katkesi tammikuussa 1951.
 
 
Perhepotretti kauppias Saukkosen 70v. juhlista 1956. Heikki-isän vieressä Salme veljensä Sepon kanssa. Muita aikuisia ovat siskot Leila ja Ilma, jonka lapset myös ovat mukana. Äiti Siiri Saukkonen istuu etualalla.
 
Eurooppaa nähnyt palasi kotiin
Tukholmasta käsin Salme teki matkoja muun muassa Lontooseen. Lyhyt pesti rahtialuksen laivatarjoilijana vei tytön Marseillen satamakaupunkiin Ranskassa. Myöhemmin, Oslossa Holmenkollenin talvikisoissa 1951, hän pääsi todistamaan Paavo Lonkilan kultamitalisuoritusta 18 km:n hiihdossa. Saman vuoden keväällä Siiri-äiti täytti 50 vuotta ja Salme palasi pysyvästi Suomeen.
      Isän ostamalla pienellä Ford Prefectillä matkustettiin kesällä 1952 Helsingin olympialaisiin. Kuljettajana oli äsken ajokortin saanut Leila-sisar. Sillä reissulla Salme katseli myös Etelä-Suomen työmahdollisuuksia. Eräässä metallialan yrityksessä hän kävi esittäytymässä mahdollisena rekryyttinä konttoristin toimeen. Se johtikin työsopimuksen syntymiseen kevättalvella 1953. Kesällä kun olivat olleet mukana hyvät työtodistukset Kiteen Säästöpankista. Niiden allekirjoittajana olivat kirkkoherra Kaarlo Heikkilä ja Kiteen nimismies Ilmari Havola, jotka molemmat olivat toimineet paikallisen säästöpankin sivutoimisina johtajina.

 
Kaupparakennus ja siihen liittynyt asunto laajennettiin vielä kerran 1930-luvun loppuvuosina. Salme Saukkosen muistikuvien mukaan talon puutarhan suunnasta  otettu kuva on ehkä kesältä 1938. Tämä rakennus muistetaan Kiteenlahdessa hyvin vielä nytkin. Talo oli myyty kylään muuttaneelle kauppias Martti Tahvanaiselle vuonna 1961. Hänellä oli huono onni, sillä kaupparakennus tuhoutui tulipalossa jo seuraavana talvena. 
 
Pankkivirkailijasta tuli aikuisopiskelija
Jatkossa työhistoria karttui pankkivirkailijana ensin Joensuun ja sitten pääkaupunkiseudun säästöpankeissa. Kauppakoulu Joensuussa ja kauppaopisto Kuopiossa olivat siis pohjana, kun Salme tentti työn ohessa keskikoulun oppimäärän. Eläkkeelle siirryttyä tulivat iltalukiossa suoritetuiksi tarvittavat opinnot ja ylioppilaslakki istutettiin kutreille vuonna 1985, silloin 64-vuotiaana.
Sairaus sekoitti opinnot
Sitten vakava sairastuminen keskeytti opiskelun. Munuaissyövän selättäminen vei aikaa neljä ja puoli vuotta. Silti tähtäimessä oli filosofian maisterin tutkinto ja opintojen edetessä Salme Saukkonen sai hum.kandin paperit vuonna 2007. Silloin ikää oli 86 vuotta. Jo aikaisemmin, vuotena 2005, hän sai valmiiksi 327-sivuisen kirjan nimeltä Kiteen ja Tohmajärven lotat 1921-1944. Teos oli tarkoitettu maisterintutkinnon lopputyöksi, mutta se ei kelvannut eräitten puutteittensa takia. Lisäksi se oli tutkielmaksi liian laaja.
Maisterin arvo on yhä mahdollinen
Salme Saukkosella oli voimassa oleva opinto-oikeus Turun Yliopiston Suomen historian laitoksella. Sinne kirjautuneena hän lähti uudelleen tekemään lopputyötä, nyt teemalla Rintamanaisten muistelmakirjoitukset. Alkuun maisterintutkinnon piti olla valmis vuoden 2013 loppuun.
     Heikkenevä näkö alkoi kuitenkin vaikeuttaa päätetyöskentelyä niin, ettei Salme ennättänyt saada työtä valmiiksi. Lisäksi tutkimusaiheesta ei löytynyt riittävästi tieteellisesti arvokasta uutta tietoa. Nyt Salmella on jo kolmas tutkimusaihe; Rintamapalvelutunnus. Siitä on kokemusta omasta takaakin ja nyt tutkijalla on ajallisesti rajoittamaton työskentelylupa, joten aikaa työn loppuun saannille on.
     Olin vierailemassa hänen kotonaan Helsingin Kalliossa, Porthaninkadulla, perjantaina 30.1. Huumorin pilke silmäkulmassaan Salme arveli kahvipöydässä: ”Taisin jäädä ikuiseksi humkandiksi”. Kuitenkin hyvälle silmälääkärille aika on jo varattuna. Ja jos kaikki menee hyvin, ystäväpiiri saattaa päästä vielä juhlimaan tuoretta maisteria.
 
      Harvinaisen sitkeä entinen kiteenlahtelainen tyttö, ”kauppias Saukkosen Salme”, on henkisesti täysin skarppi, virkeä ja karjalaisen iloinen nainen, silti ikänsä sinkkuna elänyt.


Kun tarinan päähenkilö on Salme Saukkonen, on syytä liittää tarinan päätteeksi hänestä vielä yksi kuva. Sen otti joulukuussa 2014 Salmen naapurina Porthaninkadulla oleva ja valokuvaamoa pitävä rouva. Kun Salme meni hänen luokseen joulutervehdykselle, rouva otti kuvan kukkien tuojasta ja antoi otoksen Salmelle omana joululahjanaan. 






 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti